Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit jaar al ruim 2 miljard euro schade aan gewassen in Italië"

Hagelstenen zo groot als abrikozen in Noord-Italië

Tholen - In Noord-Italië ging het gisteren aardig te keer. Er was noodweer met harde wind en hagel. Volgens de berichten uit Italië waren er bij het Gardameer hagelstenen zo groot als golfballen of abrikozen. Er werd in verschillende gebieden schade gemeld aan gewassen. In Varese zijn meldingen van beschadigingen van aardbeien en groenten. Bladeren van de gewassen zijn doorzeefd door de hagel.

Klik hier voor een filmpje van de enorme hagelstenen




Meer dan 2 miljard euro schade
Italië is dit jaar enorm geraakt door bijzondere weersomstandigheden. "Volgens Coldiretti, de Italiaanse landbouwvereniging is er in Italië dit jaar al meer dan twee miljard euro schade aangericht aan gewassen door het weer. In Lombardije is dat geschat op bijna 100 miljoen.

Het noodweer houd nog niet op. In landen als Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en het zuiden van Polen worden vandaag en morgen tropische temperaturen gehaald. Zo wordt het bijvoorbeeld in Krakau 36 graden. In Hongarije worden zelfs temperaturen van veertig graden verwacht! De hete lucht wordt vooral morgen en zaterdag met forse onweersbuien verdreven. Zaterdag wordt het op veel plaatsen, vooral in de Alpen, zo'n twintig graden kouder.

Vooral in een strook van de Italiaanse Dolomieten naar Polen kan het flink tekeer gaan met heftig onweer, grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ergens een tornado ontstaat. Ook kan tijdens buien bijzonder veel neerslag in korte tijd naar beneden komen. Zeker in het noorden van Italië en Oostenrijk kan dat problemen opleveren doordat grote hoeveelheden water vanaf de bergen omlaag storten.