Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Russen raken gewend aan veranderd assortiment door boycot

Tholen – De Russische consument lijkt gewend geraakt aan de boycot van verschillende versproducten. In de afgelopen drie jaar is het aanbod in supermarkten veranderd. Toch zegt twee derde van de respondenten dat de kwaliteit van de producten slechter geworden is in de afgelopen jaren, blijkt uit een onderzoek van Romir. In een vergelijkbaar onderzoek eind 2015 gaf ongeveer de helft van de respondenten dit antwoord.

Per productgroep zijn er wel grote verschillen. Zo is de perceptie over fruit verbeterd. Van de ondervraagden zegt 15% dat de kwaliteit minder goed is. Eind 2015 was dat nog 20% van de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat vlees en vleeswaren er volgens de ondervraagden op achteruit gegaan zijn.

Vooral in grote steden, met 100.000 tot 500.000 inwoners, is er veel onvrede over de producten. Toch concludeert Romir: "Het kan gesteld worden dat de periode van grote schokken veroorzaakt door de veranderingen in labels en kwaliteit van nieuwe producten achter ons ligt. Russen raken langzaam aan gewend aan de nieuwe producten."


bron: Rosselkhoznadzor

Illegaal product vernietigd
De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor blijft ondertussen zoeken naar illegaal geïmporteerde producten. Met enige regelmaat worden vlees- of zuivelproducten in beslag genomen. Na een tip onderschepte de inspectie in samenwerking met de douane in de regio Altai, op de grens met Kazachstan en Mongolie, een vrachtwagen met 19,8 ton appelen. Hoewel de partij voorzien was van een fytosanitair certificaat waarop Kazachstan als land van oorsprong vermeld stond, noemden de labels op de dozen Polen als land van herkomst. Dat was voor de inspectie voldoende aanleiding om de producten in beslag te nemen en op een lokale vuilnisbelt te vernietigen.


bron: Rosselkhoznadzor

Een anonieme partij van 37 ton meloenen en 17 ton druiven die ook werden onderschept in het grensgebied werden teruggestuurd naar Kazachstan. De inspectie trof deze partijen aan in Novosibirsk. Hoewel de bijgevoegde documenten wezen op Kazachstan als land van herkomst voor de meloenen en Kirgizië voor de druiven, ontbrak nadere informatie op de dozen. Aangezien de partij daarom niet aan de eisen voldeed, werd alles teruggestuurd naar de exporteur.


bron: Rosselkhoznadzor


bron: Rosselkhoznadzor

In St. Petersburg werd een inval gedaan op een groothandelsmarkt. Alle producten werden gecontroleerd op land van herkomst. Onder andere 1,5 ton Poolse bleekselderij en paprika werden in beslag genomen. Daarnaast werd in een magazijn spullen aangetroffen om de producten van valse labels te voorzien. De producten zijn vernietigd.