Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moeilijk seizoen voor Egyptische druivensector

Egypte had dit jaar een moeilijk druivenseizoen voor dat te vergelijken was met 2014. Dit gold met name met betrekking tot de belangrijkste exportmarkten in Europa en het Verenigd Koninkrijk. De Egyptische druivensector had te maken met drie verschillende factoren, waardoor dit jaar het minst succesvolle seizoen van de afgelopen jaren is geworden.
 
Het eerste probleem kwam in de vorm van Indiase druiven. India levert zijn druiven aan de EU-markt in de periode van februari tot begin mei, waarna het Egyptische seizoen eind mei van start gaat. In 2017 exporteerde India een recordvolume van meer dan 8.000 containers aan witte pitloze druiven. Dit volume was groter dan dat de EU-markt aankon, waardoor Indiase druiven tot in het Egyptische seizoen nog in opslag voor handen waren. Dit heeft geleid tot felle concurrentie voor de druiven uit Egypte met als gevolg dat de prijzen onder zware druk zijn komen te staan.
 
Ten tweede begon het Egyptische seizoen in verband met het koele weer vlak voor de oogst tien dagen later dan normaal. Terwijl het fruit al vrij vroeg rijp was, was het suikergehalte laag en moesten telers noodgedwongen wachten tot de druiven gereed waren voor de oogst. Hierdoor is het grootste deel van de Egyptische druiven geoogst in een periode van tien dagen. Dit zorgde voor een grote verkeersdrukte op logistieke routes naar Europa en zodoende ook voor meer concurrentie tussen Egyptische exporteurs.
 
Het derde probleem had te maken met Spanje, dat qua druiven de tweede grootste concurrent van Egypte is. Tegen alle verwachtingen in begon Spanje vrij vroeg met zijn druivenexport. Hierdoor kwamen in de eerste week van juli al de eerste Spaanse druiven bij Europese supermarktketens terecht. Het begin van het Spaanse seizoen luidt direct het einde van het seizoen van Egypte in, omdat Europese supermarkten de voorkeur hebben voor in de EU geproduceerde druiven. Voor Egypte was het vroege begin van Spanje de druppel die de emmer deed overlopen. Egyptische druiven moesten worden verkocht voor opruimprijzen, voordat de Spaanse druiven ze weg concurreerden.
 
"De Egyptische druivensector kan geen concurrentiestrijd met drie fronten aan" aldus Dr. Mohamed AF Ragab van Ragab Farms. "Het Indiase overschot in combinatie met de vertraging van het Egyptische seizoen en het vervroegde seizoen in Spanje heeft ervoor gezorgd dat we aanzienlijke omzetkansen hebben moeten missen. Dit heeft geleid tot een erg moeilijk seizoen," voegt hij toe.
 
"Seizoenen zoals deze herinneren ons eraan hoe hard nodig het is dat Egypte zichzelf in alternatieve markten differentieert. We moeten onszelf minder afhankelijk van Europa maken. Naast de landen in de Golf is er een toenemende interesse in Egyptische druiven vanuit Aziƫ. Zodra we een goed beeld van de behoeftes van deze markt hebben, zou dit goede mogelijkheden voor ons kunnen geven. Daarnaast zal het onlangs getekende protocol tussen China en Egypte een enorme stap voorwaarts zijn," zegt Ragab tot slot.

Voor meer informatie:
Mohamed AF Ragab
Ragab Farms
Mobile & WhatsApp: +201222104557
Skype: eng.mragab
Email: mohamed.af@ragabfarms.com
mohamed.af.ragab@gmail.com
www.ragabfarms.com
Publicatiedatum: