Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru verwacht forse groei blauwebessenexport

Tholen – Vijf jaar geleden was de blauwe bessenproductie in Peru beperkt. Tegenwoordig nemen de blauwe bessen de derde positie in op de ranglijst meest lucratieve exportproducten van het Zuid-Amerikaanse land. De vraag uit markten in de VS, Europa en China dragen bij aan de groei in de productie. De VS zijn de belangrijkste markt voor de blauwe bessen. Dat blijkt uit een rapport van USDA.

Voor de komende jaren wordt een snelle groei in de productie verwacht. De teelt is geconcentreerd in La Libertad, een kustregio in het noorden van Peru. Het jaar 2016 liet een snelle exportgroei zien. Het cijfer groeide van 10.303 ton in 2015 naar 28.139 ton in 2016. Voor dit jaar wordt opnieuw een forse groei voorspeld. Naar verwachting komt de export uit rond de 40.000 ton.



Lucratief ondanks forse investering
De teelt van de blauwe bessen zit in een snelle groeifase. Vijf jaar geleden was het areaal nihil, tegenwoordig staat het areaal op 4.000 hectare. In de nabije toekomst zal dit cijfer verder oplopen. Ondanks de grote investering die de teelt vraagt, zo'n 60.000 dollar per hectare, is het een aantrekkelijke optie voor telers in het land. De winstgevendheid is groot en in La Libertad, waar het grootste deel van de teelt te vinden is, kan nagenoeg jaarrond geoogst worden dankzij het milde, droge en warme klimaat.

Plantages zijn modern uitgerust met irrigatiesystemen. Ziektedruk is er nauwelijks. De meeste planten worden ingevoerd uit de VS, waarbij er een voorkeur is voor de rassen Biloxi, Emerald en Springhigh. De bessen worden handmatig geoogst en direct verpakt voor export. Gemiddeld levert een hectare 15 tot 20 ton blauwe bessen op. Het land heeft inmiddels een plek verovert in de top van de grootse blauwe bessenproducenten wereldwijd. Volgens sommigen zal het land binnen enkele jaren uitgroeien tot de grootste exporteur van Zuid-Amerika.

Geen binnenlandse markt
Onder Peruaanse consumenten is de blauwe bes niet populair. Hoewel er oog is voor de gezondheidsvoordelen van de bessen, is het de hoge prijs die consumenten afschrikt. Vrijwel alle blauwe bessen die in Peru geoogst worden, zijn bestemd voor de export. Voor dit jaar wordt gerekend op een groei in export van 43%. Het land heeft een reputatie opgebouwd van een consistente kwaliteit. Vorig jaar werd 54% van de blauwe bessen naar de VS geëxporteerd. Nederland volgde op een tweede plaats met 24%, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (13%) en Canada (2%).

Tien jaar geleden werd er geen blauwe bes geëxporteerd. Vorig jaar liet de export al een forse groei zien van 171% ten opzichte van het voorgaande jaar. Van 10.303 ton in 2015 steeg het exportvolume naar 28.139 ton. De groei zet door ondanks de dalende prijs. In 2015 bracht een kilo blauwe bessen nog 11 dollar op, vorig jaar bleef de prijs steken op 7 dollar per kilo. Daarmee bracht de totale export 242 miljoen dollar op voor Peru, een stijging van 150%. Met dat cijfer wist de blauwe bes op te klimmen tot de derde positie in de ranglijst van exportproducten naar exportwaarde.