Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaas Greydanus:

"Groot aardappelaanbod maakt onze exportpositie hopelijk gunstiger"

Tholen - De nieuwe aardappeloogst is inmiddels ruim voorradig. "We hebben volop Frieslanders, Doré en Bildstar beschikbaar", vertelt Klaas Greydanus van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Heerenveen. Hij is niet al te optimistisch gestemd over het nieuwe seizoen. "De prijzen waren vorig jaar behoorlijk en dat doet de varkenscyclus zijn werking met een forse areaaluitbreiding als gevolg. Ik verwacht dat we dit seizoen toch weer wat te veel aardappelen hebben."


Klaas en Cor Greijdanus

"Anderzijds is dat voor onze exportpositie wellicht weer wat gunstiger. Vorig jaar waren de aardappelen duur en als de prijzen boven de 20 cent uitkomen, zijn we voor het buitenland niet meer interessant. Dat ziet er nu toch anders uit. Nu is de vraag rustig, maar dat is niet raar in de vakantie. Prijzen liggen nu nog op een niveau tussen de 18 en 22 cent cent, maar als je naar de termijnmarkt kijkt die op 9 cent staat, zie je dat het vertrouwen in de markt er niet is", vervolgt Klaas. Volgens de aardappelhandelaar blijft er ondanks de toenemende capaciteit van de frietfabrieken nog altijd een behoorlijk aandeel over voor de vrije markt.

De klantenkring van Greydanus bestaat voornamelijk uit binnenlandse supermarkten. "We leveren veel aan franchisers en ook zijn we leverancier van Aldi, maar het is geen geheim dat de Europese markt voor tafelaardappelen krimpt. Jaarlijks worden er minder verse aardappelen gekocht, daar heeft de hele sector over de hele linie last van. Daarom is het ook zo belangrijk dat de export op gang blijft. Capaciteit is er genoeg en bij gebrek aan export richt iedereen zich op de Nederlandse markt."

Voor meer informatie:
Greydanus Aardappelgroothandel & Transport BV
De Kuinder 12
8444 DC Heerenveen
Tel: 0513-681268
info@greydanus.nl
www.greydanus.nl