Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jos Hermans: "We verwachten een 70%-oogst"

Afzet zomerappelen nog rustig

Tholen - Bij Hermans Fruit in het Limburgse Herten is het nieuwe appelseizoen weer gestart. "We zijn gisteren gestart met het plukken van de Delbare-zomerappelen. Ook de Sissired hangt er redelijk goed voor. Volgende week starten we met de pluk van de Zari en ook met de Elstar zijn we dit jaar vroeg. Die verwachten we vanaf de 21e te plukken, vertelt Jos Hermans. De teler verzorgt al ruim dertig jaar zelfstandig de afzet van zijn fruit via zijn winkel in Roermond-Zuid en aan de detailhandel in het naburige Duitse Ruhrgebied.



Hoewel de appelen er kwalitatief goed voorstaan, is de productie een stuk lager. "We verwachten een 70%-oogst hier in Midden-Limburg, dus dat is toch aan de minne kant", constateert Jos. "We hebben hier zo'n zes nachten vorst gehad en daardoor is de zetting erg slecht geweest. We hebben wel beregend, maar een hele sterke rui gehad. Nachtvorst hoeft niet altijd desastreus te zijn. In 1991 hadden we ook nachtvorst en kregen we, zonder beregening, alsnog een volle oogst met dank aan het supergoede bloeiweer dat volgde. Dat resulteerde in een verkoopprijs op het hout van 1,15 gulden en rond kerst liepen de prijzen toen op de veiling op naar 2,40 gulden."



De afzet van de zomerappelen verloopt nog erg rustig. "We hebben laat vakantie en dat merken we goed. Zaterdag hadden we 70 klanten minder in de winkel en ook vanuit Duitsland is er minder animo. Mensen komen wel voor de eerste appelen, maar het duurt weer even voor ze de tweede bestelling komen halen", constateert Jos. Hij hoopt op hogere prijzen dan vorig jaar. "Voor die prijzen van vorig jaar kunnen we namelijk echt niet telen. Omdat het hier bijzonder droog en warm is geweest hebben we al veel moeten spuiten tegen de fruitmot, spint en roestmijt, dus we hebben al de nodige kosten gemaakt. Omdat de oogst lager is, verwacht ik wel dat de prijs wat hoger zal uitkomen. Hopelijk blijven we ook nog even gevrijwaard van hagel."

"Ook met Conference-peren zitten we op een oogst van 70%. Helaas is er bij ons na het beregenen wel één perceel aangetast door Pseudomonas. Ook de peren hebben een sterke rui doorgemaakt, maar daardoor hebben we wel de beschikking over een hele goede maatsortering."

Voor meer informatie:
Jos Hermans
Hermans Groenten en Fruit
Oude Roermondseweg 161
6049 AD Herten
info@hermansfruit.nl
www.hermansfruit.nl