Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minder productie

De peren zijn vroeger dit jaar

De peren zullen dit jaar vroeger geoogst worden dan voorgaande jaren. Dit meldt pcfruit. De smaak van de peren belooftalvast goed te zijn: ze hebben veel zon gezien, waardoor het suikergehalte - bepalend voor de smaak -heel goed zit. Toch vertonen de peren nog de gevolgen van de vorst in april, de schrale maand mei endroge voorbije maanden. Zo zullen de peren doorgaans dunner en langer zijn, maar aan smaak hoevenze gelukkig niet in te boeten.

Kleiner
Qua dikte zijn de peren van dit jaar te vergelijken met de peren tot een 20 jaar geleden. Toen waren deperen dunner dan we nu gewoon zijn. Doordat de teelttechnieken er sterk op vooruit zijn gegaan,oogsten we nu jaarlijks dikkere peren. Maar dit jaar, ten gevolge van de weersomstandigheden, blijvende peren kleiner. Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit: 'Variëteiten als Doyenné du Comice enSweet Sensation hebben weinig productie door de vorst. De hoofdvariëteit, Conference, kon welvruchtjes vormen na vorst. Vruchtjes groeien hieruit zonder bevruchting maar deze hebben dan geenzaden, waardoor de peren langer en smaller zijn.'De nachtvorst van 19-20 april en de koude nadien betekende een rem van 10 dagen op de groei van deperen. Ook de droogte veroorzaakte kleinere peren. Naar schatting zullen de peren dit jaar 5 mm dunnerzijn, in vergelijking met de voorbije jaren.

Ann Gomand, onderzoeker hard- en steenfruit pcfruit: 'Wemerken op dat waar beregening werd toegepast als bescherming tegen nachtvorst, de dikte minderverschilt met andere jaren. Met beregening wordt een ijslaagje gevormd rond de bloesem waarbijstollingswarmte vrijkomt. Deze peren zijn na de vorst gewoon blijven doorgroeien en behalen hierdooreen betere vruchtmaat. Daarnaast is er dit jaar ook een duidelijk voordeel van irrigatie op devruchtmaat.' Door geregeld water te geven hebben de bomen minder te lijden gehad van de droogte enzijn de peren hierdoor dikker. De telers hebben de afgelopen weken ook hard gewerkt om de te kleinevruchten van de bomen te halen, maar dit is niet voldoende om de goede vruchtmaat te behalen.Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van landbouw: 'Hieruit blijkt nogmaals hoe belangrijkhet onderzoek naar oogstbeschermingstechnieken is voor onze telers. Alle klimaatvoorspellingen wijzenerop dat uitzonderlijke weersomstandigheden zullen toenemen en dat we de oogst dus beter moetenbeschermen om de leefbaarheid van het bedrijf te vrijwaren. Vanuit het provinciaal beleid zetten wij danook erg in op onderzoek in de fruitteelt zodat pcfruit de teler beter kan informeren en helpen jaar na jaareen goede oogst van fruit op de markt te brengen.'

Vroege oogst
De bloei viel vroeger dit jaar: reeds op 8 april stonden de perenbomen al in volle bloesem. Een vroegebloei betekent dat de oogst vroeger zal zijn. Het VCBT (Vlaams Centrum voor Bewaring vanTuinbouwproducten) - dat elk jaar de landelijke plukdata voor appel en peer bepaalt - verwacht voorlopigdat de pluk van Conference zich tussen 20 en 24 augustus zal situeren. Hopelijk kan de plukdatum nogiets later vallen zodat de peren nog wat dikker kunnen worden. Op een week tijd kunnen peren 3 mmgroeien. In een gewoon jaar zonder vroege bloei, start de pluk van Conference in de eerste week vanseptember.De pluk van de vroegere perenrassen Corina en Celina start vermoedelijk begin augustus. Ook dit isvroeger, andere jaren start deze pluk midden augustus. Van Corina en Celina zijn er per ras ongeveer30 telers in Vlaanderen, deze rassen zijn goed vertegenwoordigd in Limburg.

Inge Moors, voorzitter pcfruit: 'Gezien de weersomstandigheden van de voorbije maanden – nachtvorsten droogte - doen Corina, Celina en Conference het nog goed. Er zal voor sommige variëteiten eenredelijke oogst zijn, voor andere een misoogst. Ongetwijfeld zullen de telers de financiële gevolgenvoelen: een lagere prijs voor de dunnere peren, andere vorm van de peren, extra werkuren door dedunning van te kleine en kromme peren… Maar dankzij het hoge suikergehalte wordt toch verwacht datde 'peren 2017' in de smaak zullen vallen.'

www.pcfruit.be
Publicatiedatum: