Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt hardfruit

De Europese hardfruitmarkt is hooggespannen. Binnen het continent wordt gerekend op grote verliezen door vorst en hagel, maar hoe groot de verliezen uitvallen is in veel landen nog onzeker. We maakten een overzicht van de verwachtingen in de meeste Europese landen en de VS. Naar verwachting is de markt aan het begin van het seizoen grotendeels leeg. Daarnaast ook oog voor het zuidelijk halfrond, waar heel andere thema's spelen.

Europese ramingen spreken over een oogst van 9 miljoen ton. Dat is een kwart minder dan in 2016. In enkele appelteeltregio's worden verliezen tussen de 50 tot 70% gemeld. Oorzaak ligt in de vorst dit voorjaar, wat de bloesem beschadigde. In de ramingen kort na de vorst zijn vooral Polen, België, Nederland, Oostenrijk, Italië en de Balkan die forse verliezen moeten incasseren. Het gaat om enkele tientallen procenten minder.

Frankrijk: uiteenlopende schades
De locatie van de teler is bepalend voor de mogelijke schade. In het zuidoosten en –westen worden nauwelijks schades gemeld. Het zou gaan om zo'n 5% verlies. Verder naar het noorden, in het Loire dal worden schades tot 20% gemeld, maar ook binnen deze regio zijn er grote verschillen. Er zijn telers met grote schades, maar ook telers die nauwelijks schade hebben. In de Limousin is de schade het grootst. Volgens de eerste ramingen in juni is in Centraal Frankrijk (Limousin) de impact van de vorst 5 tot 10%. In de regio Rhône en Alphen en Elzas is de situatie heftiger, met schade die varieert van 15 tot 50%, afhankelijk per boomgaard. De afname van de productie in Frankrijk zal in totaal ongeveer 10% zijn. Daarnaast zal nog ongeveer 10% kwalitatief minder goed zijn.

De beschikbaarheid van hardfruit in Europa is beperkt doordat in veel landen de oogst is beschadigd. Daardoor is de vraag naar Franse appelen groot, zeker omdat er in het zuiden nauwelijks schade te melden is. Een handelaar vertelt dat de telefoon al roodgloeiend staat omdat veel handelaren verwachten snel met tekorten te moeten werken.

Naar verwachting is de aanvoer van het zuidelijk halfrond snel uit de markt, waardoor er vanaf begin augustus gerekend wordt op een lege markt voor de Europese appelen. De Golden staat er slecht voor, zeker in Italië waar de oogst voor sommige telers gehalveerd is. Hoewel de vraag naar de appel goed is, is de consument niet bereidt om er voor te betalen. In de afgelopen jaren werden daarom Golden-bomen gerooid. "Maar met een slecht jaar voor de Golden, kan het interessant worden," aldus een handelaar.



Duitsland: grote verschillen in eerste raming na vorst
De schade in het noorden en oosten van Duitsland viel nog mee, men raamt dat de reductie door de vorst ongeveer 10% is. Rheinland daarentegen had grotere verliezen, tot 50%. Zuid-Duitsland had het ook moeilijk, vooral de regio Bodensee. Er waren daar verliezen tot 70%.

Italië: grote verliezen, maar op ras niveau
In totaal wordt een verlies van 20 tot 25% geschat. Het merk Melinda rapporteert een krimp in het totaal volume onder het label tot 35%. Vooral de Golden en Renetta worden fors minder geplukt. Andere rassen, als Stark, Fuji en Gala houden zich beter staande. "We zullen Melinda producten hebben voor onze markten, maar er zullen in het algemeen veel minder appels in Europa zijn," aldus een woordvoerder. Door iets gas terug te nemen in de verkoop wordt het seizoen van 2016 verlengt tot rond 20 november.

Ook in Trentino-Zuid Tirol worden verliezen gemeld, al zijn er grote verschillen tussen de rassen. Voor de Golden Delicious wordt een aanzienlijke krimp verwacht, terwijl de Gala-oogst op een normaal niveau zal liggen. Door investeringen in de teelt van Kanzi werd er vorig seizoen al een flinke stijging genoteerd, waardoor het seizoen verlegt kon worden tot juli.

Spanje positief ondanks minder volume
Catalonië, de grootste producent van appelen en peren in Spanje, laat een lichte variatie zien ten opzichte van het voorgaande jaar. De appeloogst wordt geraamd op 284.790 ton, een daling van 7%. Voor peren is het vooruitzicht beter met een oogst van 139.970 ton, dat is 1% meer dan vorig jaar. Ondanks een groter areaal valt het volume lager uit. Volgens een teler is het tijd om de boomgaarden te verbeteren en nieuwere rassen aan te planten die beter kleuren en een betere opbrengst hebben.
In het algemeen zijn de verwachtingen positief voor het seizoen. De handel rekent op lege koelcellen in Europa en in het algemeen een kleinere oogst.

Portugal kleine producent
Een teler vertelt dat er gemiddeld 1.000 tot 1.500 ton per jaar geoogst wordt. Vorig jaar was een uitzondering, toen werd het volume gehalveerd. In verhouding tot andere Europese landen is de productie van Royal Gala in Portugal beperkt. Een groot deel van de oogst wordt geëxporteerd naar markten in Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

België: appelen -70%, peren -20%
België wacht in spanning af op de nieuwe oogst. Momenteel zijn de peren van de oude oogst geruimd. Er zijn nog wel appelen. Sommige telers willen deze zelfs bewaren tot het nieuwe seizoen, terwijl ze niet zeker weten of ze dan kwalitatief nog wel goed zijn. Voor de nieuwe oogst zijn de verwachtingen gemengd. De appelproductie is flink geraakt door de vorst, er wordt geraamd dat Belgische appeltelers 65 tot 70% minder zullen oogsten dit seizoen. In peren is het minder dramatisch, maar er wordt nog een reductie van 15 tot 20% verwacht. Momenteel zijn er telers de peren aan het dunnen, ze halen de kwalitatief slechtere eruit. De peren zijn aan de kleine kant door de droogte en door de behandeling na de vorst. Europees gezien is het mogelijk dat er meer peren geoogst worden dan vorig seizoen. Nederland en België mogen dan wel minder hebben, maar Spanje en Italië hebben dit jaar waarschijnlijk meer dan anders.

De stemming in de Belgische fruitteeltsector is heel negatief. Volgens diverse verhalen zitten veel telers met de handen in het haar. Als dit zo doorgaat heerst de vrees zelfs dat producenten de hand aan zichzelf gaan slaan. Veel producenten wijten het aan Rusland. Rusland was een makkelijke afnemers vanaf eind jaren '90 en er gingen enorme volumes naartoe. Toen die weg viel, vielen velen in een gat. Bijkomend spelen de slechte weersomstandigheden van de laatste 2 jaar parten, bijvoorbeeld hagel, stormen, te nat, te droog en vorst. Er worden slachtoffers verwacht in de fruitteelt en men verwacht dat er bedrijven gaan wegvallen de komende jaren. Het ziet er niet naar uit dat Rusland terugkomt.

De overheid doet er na jaren toch concreet iets aan. Half juli besloot het Departement Landbouw en Visserij een actieplan te maken voor de fruitteeltsector. Heel de keten werkt hieraan mee. Er wordt gekeken naar nieuwe markten, nieuwe teelten en diverse andere opties. Er wordt ingezet op kwaliteit, rendabiliteit en een concrete agenda gemaakt. Op die manier zal de sector mogelijk een extra push krijgen en overleven.

Nederland: appelen –26%, peren -18%
De oogst in Nederland valt kleiner uit. Voor appelen staat de raming op 233 miljoen kilo, een daling van 26% ten opzichte van vorig jaar. Voor peren ziet het er met een krimp van 18% niet veel beter uit, het volume staat op 307 miljoen kilo. De daling is te wijten aan vorst en een koud voorjaar.

De resultaten zijn per regio en per bedrijf wel sterk verschillend. Vooral de telers in het zuiden van het land verwachten minder te plukken. Het fruit aan de boom zal dankzij de vele zonuren een goede kwaliteit hebben. Tot nu toe is er weinig hagelschade gemeld.



Het Nederlands appelareaal telt 6.950 hectare. Al enkele jaren toont het areaal een dalende trend. Elstar is met een aandeel van 45% de meest geteelde appel. Dit jaar wordt een oogst van 104 miljoen kilo Elstar geraamd, een daling van 22%.

Het perenareaal telt 9.750 hectare. Conference is de meest geteelde peer, goed voor ruim 80% van de Nederlandse perenoogst. Dit jaar zal er 254 miljoen kilo Conference geplukt worden, een daling van 13%. Het areaal van de Conference stijgt jaarlijks, dit jaar met 3%.

Polen: appelen -30%, peren -40%
Er is nog veel onduidelijk over de situatie in Polen en er worden verschillende cijfers genoemd. De Poolse appelraming staat op 2,85 miljoen ton, dat is een daling van 30% ten opzichte van vorig jaar. De perenoogst valt in de ramingen 40% lager uit dan in 2016. Daarmee staat dat oogstcijfer op 40.000 ton. Het zijn de verwachtingen van Professor Eberhard Makosz, President van de Society for the Promotion of Dwarf Fruit Orchards.

Er is wel kans op verbetering van de cijfers. Als er voldoende goed weer is tot eind september kan de appeloogst alsnog de grens van 3 miljoen ton passeren. Vorig jaar piekte de appel- en perenoogst.
De raming van Makosz is de eerste voor het komende seizoen en is gebaseerd op cijfers van 52 hardfruittelers, 10 experts en boomgaarddeskundigen. Een accurate raming is nog moeilijk te maken, aangezien de gevolgen van de vorst dit voorjaar per boomgaard erg verschillen.

Anderen spreken over grotere verliezen die oplopen tot 50%. "Dit seizoen is rampzalig," verklaart een handelaar. Niet elke teler is overigens even hard geraakt door de vorst. Er zijn telers die kleinere verliezen voor de kiezen kregen. Toch zijn er veel telers die zich zorgen maken of ze aan de contracten kunnen voldoen. Over een week of vier worden meer definitieve ramingen verwacht.

Rusland overspoelt met hardfruit in steenfruitseizoen
De hardfruitmarkt is op een kritiek punt, aldus een handelaar. Door een overschot aan het meeste fruit staan de prijzen onder druk. "Het is steenfruitseizoen en handelaren wilden daarvan profiteren door groots in te kopen," legt een handelaar uit. Daardoor is de markt overspoelt met perziken en nectarines uit Turkije, Tunesië, Oezbekistan en China. En hoewel de vraag naar appelen deze periode beperkt is, is de markt toch overspoelt met het hardfruit. Er is een redelijke vraag naar Granny Smith, maar vanuit Argentinië zijn veel rode appelen naar Rusland verscheept. Deze appelen zijn momenteel duurder dan watermeloenen. De Argentijnse appelen brengen 90 roebel (1,32 euro) per kilo op tegen 15-20 roebel (0,22-0,29 euro) voor een kilo watermeloen uit Zuidoost-Europa.

Oekraïne: goede vraag naar nieuwe Golden
Hoewel de oogst vroeg begon dit jaar, doen vooral de Golden Delicious het goed. De prijs is hoog, maar vormt daarmee wel de uitzondering die de regel bevestigd. De Golden waren anderhalve maand eerder aan de markt dan gebruikelijk. Dat was een verrassing voor de handelaren. Als regel geldt dat de telers niet voor midden augustus beginnen met plukken om een overlap met de oude oogst te voorkomen. Vaak zijn er tot september appelen uit de opslag verkrijgbaar.
Andere appelrassen deden het minder goed, met prijsdalingen tot 85% ten opzichte van vorig jaar. "Een teler vertelde dat ze begonnen met verkopen tegen lage prijzen na het slechte weer dit voorjaar. Sommige telers hebben aanzienlijke verliezen geleden," aldus een handelaar.

VS: appelen +2%, peren -1%
Washington, New York en Michigan vormen de top 3 van grootste appelproducenten in de VS. De oogst begint normaal in augustus in het noorden. In september begint de oogst in de staten in het oosten en westen. Voor Washington wordt een oogst tussen de 140 en 150 miljoen dozen verwacht. Dat is de nieuwe standaard sinds de nieuwe aanplant in productie kwam. De telers in Washington zijn positief over het seizoen en verachten een iets groter volume. Door de gunstige weersomstandigheden verwachten telers weinig moeite te hebben het fruit op de binnenlandse en exportmarkt te brengen.

In Michigan werd de teelt getroffen door late vorst in mei. Volgens schattingen valt de oogst 43% lager uit dan vorig jaar. New York tekent groene cijfers met een stijging van 12% in volume ten opzichte van 2016. In deze eerste ramingen wordt een verdubbeling van de oogst verwacht voor de rubyfrost en snapdragon. Oorzaak is de forse uitbreiding in areaal. Dit zijn nieuwe, maar relatief kleine rassen. Het westen van New York verwacht een goede oogst.


Klik hier voor een vergroting.
klik hier voor meer cijfers over de afgelopen jaren.

In het algemeen verwacht de VS 2% meer appelen te oogsten dan in 2016. Daarvan is een steeds groter deel biologisch geteeld. Ook de Honeycrisp en clubrassen zien hun aandeel stijgen. Telers planten nog altijd Honeycrisp, Pink Lady, Jazz, Envy en andere clubrassen aan. Rode rassen, Red Delicious en Golden Delicious, Jonagold, Breaburn en Cameo leveren aan marktaandeel in. Waarschijnlijk wort er dit jaar meer Gala dan Red Delicious geoogst.

In augustus worden de eerste vroege appelen geoogst. Dan gaat het om rassen als Jersey Mac, Ginger Gold en Paula Red. Veel telers hebben een klein deel van de boomgaard ingeruimd voor deze vroege rassen. Een maand later volgen de andere rassen.

Op 1 juni lag 85% van de appelvoorraad in Washington in de koeling. De staat verwacht deze voorraden voor het begin van het nieuwe seizoen te verkopen. Er ligt vooral nog Red Delicious, Granny, Fuji, Gala en Cripps Pink. In New York en over de grens in Ontario en British Columbia zijn de voorraden zo goed als leeg. De handel verwacht een soepele overgang tussen de seizoenen.

Voor de peren ziet het er anders uit. Voor Washington en Oregon wordt een krimp van 2% geraamd. Deze twee staten zijn goed voor zo'n 85% van de commerciële perenteelt. Dat volume ligt 10% onder het vijf jarig gemiddelde. Op rassenniveau zijn verschillen te zien. Zo tekenen de Green en Red d'Anjou voor een groei van 7% en 10%. De Bartlett en Williams zien het volume dalen met 4%. Bosc incasseren een krimp van 29%.

Californië is goed voor zo'n 15% van de Amerikaanse perenproductie. De staat verwacht een stijging in volume van 27%. In New York zijn de meeste peren gerooid en is het areaal ingenomen door perziken en druiven. Gemiddeld wordt een krimp van 1% in het totale volume verwacht.

Op 14 juli was nog 2% van de oogst over, wat overeenkomt met 8.500 ton peren van de vorige oogst. De handel verwacht dit volume voor de start van het nieuwe seizoen te verkopen. Daardoor wordt op een goede markt gerekend.

Zuid-Afrika: Fuji's stuwen export
Het volume Pink Lady valt dit jaar lager uit doordat de kleuring niet aan de eisen voldoet. Daardoor is het volume met Cripps Pink voor de Oost-Afrikaanse markt, Bangladesh en de binnenlandse markt gestegen. Tegen eind september stoppen exporteurs met het verschepen van de Cripps Pink naar het Verenigd Koninkrijk en de EU. Een maand later stopt de export naar andere gebieden.

Golden Delicious worden jaarrond vermarkt. De grootste markt voor deze appelen ligt op het Afrikaanse continent, met Nigeria als belangrijkste afnemer. De Granny Smiths zijn ook jaarrond verkrijgbaar, maar de belangrijkste bestemmingen liggen in het Verenigd Koninkrijk en Maleisië. De Fuji's vinden hun weg naar markten in het verre oosten, vooral Taiwan, gevolgd door Maleisië. Fuji's zijn een van de rassen die bijdrage aan de groei van de appelexport. Volgens de cijfers stijgt de export van Fuji's met 7%. Het volume Cripps Red stijgt in de markt doordat nieuwe aanplant in productie komt. Dit seizoen zal naar verwachting lopen tot november of december.

De Packhams en Forelles worden nog verscheept. Voor beide perenrassen werd een stijging van 3% verwacht bij de start van het seizoen. Het seizoen voor de Packham loopt nog tot september of begin oktober. India, Afrika en het verre oosten zijn de belangrijkste markten. De Forelles worden vooral geëxporteerd naar het verre oosten en Midden-Oosten, maar naar verwachting zal het seizoen eindigen begin augustus. Over het hele seizoen ligt de perenexport naar volume gelijk aan de cijfers van vorig jaar.

Chili breidt uit in Latijns-Amerika
Chileens fruit krijgt een steeds dominantere positie in de schappen op het continent. De Chilenen profiteren van een grotere economische openheid, lagere productiekosten en gunstige wisselkoersen. Die optelsom resulteert een stijgende export, ook van appelen. In andere landen maken telers zich inmiddels zorgen om de Chileense activiteiten.

Hoewel de resultaten in de perenmarkt dit jaar wellicht beter uitvallen, is het geen explosieve groei. De meest gehoorde omschrijving van de markt is 'stagnerend'. Argentinië en Zuid-Afrika zijn belangrijke concurrenten op deze markt. Als China de grenzen opent voor de Chileense peren zou dat een positieve impuls kunnen geven. De markt is sterk afhankelijk van de resultaten op het noordelijk halfrond. Bij een grote oogst in die landen, wacht Chili een moeilijk seizoen. Valt de oogst op het noordelijk halfrond tegen, dan profiteert Chili daar van. Dit seizoen was goed voor de Abate Fetel peren. Naast de concurrentie uit andere landen speelt ook mee dat de grootste markten voor de peren op het noordelijk halfrond liggen. De peren die daar geoogst worden kunnen echter 11 maanden in koelingen bewaard blijven, waardoor er meer concurrentie is.

Argentijnse export daalt
In de eerste helft van dit jaar werd er 185.265 ton appelen en peren geëxporteerd. Dat is 13% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee bereikten de exportcijfers een historisch dieptepunt. Ook de cijfers uit verschillende regio's die bekend stonden om de hardfruitproductie vallen tegen. Puerto Patagonia Norte Port Terminal rapporteert dit jaar een export van 150.000 ton peren (-13%) en 35.000 ton appelen. De dalende trend is al enkele jaren zichtbaar en wordt veroorzaakt door telers die stoppen met de teelt.

Ondanks de moeilijke situatie voor de Argentijnse telers wordt er ook hardfruit geïmporteerd, vooral uit omliggende landen als Chili, Ecuador en Brazilië.

China raamt meer peren en appelen
China heeft een marktaandeel van 40% in de wereldwijde appelproductie. De Golf van Bohai, het Loess Plateau, de Gele Rivier en het zuidwesten van de Hooglanden vormen het centrum van de appelteelt. In tegenstelling tot vorig jaar wordt een grote oogst verwacht. Vorig jaar werd een deel van de oogst getroffen door hagel en regen, die bleef dit jaar uit. In de provincie Henan, een belangrijk teeltgebied, wordt een stijging van 20% verwacht ten opzichte van vorig jaar.

De appelen zijn populair in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. De lokale productie in die regio's is beperkt en het populairste Chinese ras Fuji doet het goed in warme gebieden. Import is er vooral uit Nieuw-Zeeland, de VS en Chili, waarbij de focus ligt op premium appelen. Na een dip vorig jaar, lijkt de markt zicht te herstellen.

Het perenseizoen begint halverwege juli en voor de meeste rassen duurt de oogst tot eind augustus. De Ya peren worden tot eind september geplukt. Het totale volume valt in de ramingen 5% hoger uit dan vorig jaar. In Shandong, één van de grootste teeltgebieden, verwacht echter een krimp van 15% tot 20%. Dat is het gevolg van regen tijdens de bloesem. China importeert peren uit België en Nederland. De Conference uit deze landen wordt in de grote steden verkocht.

Sinds 1 juni heeft de Indiase regering een boycot van Chinese appelen afgekondigd nadat bij een inspectie een overtreding van de fytosanitaire eisen werd aangetroffen. India is een enorme afzetmarkt voor de Chinese appelen. China heeft een aandeel van 70% in de Indiase appelimport. Het is nog onduidelijk wanneer de markt weer open gaat.

Oceanië investeert in harfruitteelt
De gezamenlijke productie van appelen en peren overstijgt de productie van alle andere producten in het land. De Tasmaanse appelproductie voor 2015/2016 steeg 28% tot een waarde van 45 miljoen dollar. Telers planten duizenden nieuwe bomen om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Australië exporteert slechts een klein deel van de productie. Voor Nieuw-Zeeland wordt tot 2020 een stijging van 10% in areaal verwacht. daarmee komt het areaal dan uit op 11.000 hectare. Dat is vooral te danken aan de grote vraag in Azië.