Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Volgens Geert Claes bestaat er geen vraag en aanbod meer

"Telers zijn moderne slaven geworden"

Tholen - Volgens Geert Claes van de Belgische Fruit Innovation Farmers zijn fruittelers en de gehele agrarische sector, moderne slaven van de maatschappij geworden. "Er worden maffiapraktijken gehanteerd door de handel. De verkoopprijs dekt meestal de kosten niet meer. Met deze slechte prijzen is het onmogelijk te overleven." Volgens hem hebben producenten te lang gedacht dat allerhande organisaties en veilingen onze problemen en belangen zouden verdedigen. "Wie hier als teler nog in blijft geloven, beseft niet waar hij in zijn bedrijf mee bezig is. Indien wij fruittelers en de rest van de agrarische sector het heft niet in eigen handen gaan nemen, zullen wij ter plaatse blijven trappelen."

Handel zet teler onder druk
Hij vindt dat er momenteel geen vraag en aanbod meer bestaat. "Dit is een gegeven van meer dan 50 jaar terug, toen de bedrijven nog klein waren. Men moest zijn producten op de lokale markt gaan verkopen en hieruit zijn dan de veilingen ontstaan. In het verleden waren er vele kleine winkeltjes die moesten gaan kopen en bieden op de klok van de veiling. Indien er betere partijen of minder fruit was, moesten deze handelaars tegen elkaar opbieden via de klok. De kleine winkeliers zijn stilaan vervangen door grote winkelketens waar men liefst jaarrond verkoopt aan dezelfde prijs. Als handelaar moet je dus een prijs maken voor een langere periode en liefst goedkoper dan een andere handelaar. Eigenlijk is het fruit meestal al verkocht vooraleer men het aangekocht heeft. Hier beginnen dus de problemen. De handelaren zetten fruittelers onder druk om toch maar aan een steeds goedkopere prijs te verkopen. Dit is een neerwaartse spiraal die zeker niets meer te maken heeft met vraag en aanbod."



Geert zegt dat er geen partij meer is die echt voor ze vecht. "Wie als overheid of boerenorganisatie vecht voor ons? Niemand! Men laat de agrarische sector aan zijn lot over. Vroeger waren er vele kleine boeren en daaruit zijn dan de boerenorganisaties ontstaan. Deze werden gehoord door de overheden. Boerenorganisaties zijn ondertussen meerdere bedrijven geworden die in meerdere retailbedrijven een vinger in de pap hebben.Eigenlijk zijn ze koper en verkoper geworden. Toch zijn ze nog altijd het aanspreekpunt en overlegorgaan voor de overheid."



Wie bepaalt de prijs?

"We zitten nog steeds met een verkoopsysteem van 50 jaar terug terwijl dit niet meer past bij onze bedrijven. De handel heeft zich georganiseerd tot grote winkelketens en daar staan wij fruittelers tegenover, niet georganiseerd. Toch hebben wij grotere bedrijven waar men alles jaarrond mag doen maar de prijs voor ons product laten wij aan anderen beslissen. Dit gebeurt blijkbaar alleen in de agrarische sector. Wanneer ik nieuwe banden nodig heb zegt de bandenhandelaar zelf hoeveel ik moet betalen en ik kan ze nemen of laten."

Zijn er oplossingen?
Toch zijn er volgens de teler wel oplossingen. "Wij moeten eerst beseffen dat wij een product hebben wat iemand anders wil hebben. Van hieruit moeten wij kunnen samenwerken om een groter kwantum te hebben waardoor wij grote winkelketens een gans jaar lang kunnen bevoorraden.Dit is allemaal vlugger gezegd dan gerealiseerd maar toch geloof ik dat dit de enige oplossing is om leefbaar te kunnen blijven.Als fruittelers zit iedereen te veel op zijn eigen eiland te werken. Elk bedrijf wordt groter en zal nog groter moeten worden. Iedereen probeert dan nog alle werkzaamheden zelf uit te voeren met het gevolg dat het ene lijdt onder het andere. Indien men wil samen werken moet men er van overtuigd zijn dat men bepaalde werkzaamheden centraal moet laten gebeuren waardoor men een uniform produkt kan leveren. De handel is volgens mij hier vragende partij voor, maar ook maakt het ruimte om over een prijs te discussiƫren en ruimte om in ieders eigen bedrijf het maximum uit het telen te halen."

Verenigen
Geert hoopt dat zijn mening voor andere mensen een reden wordt om te discussieren en kritisch naar hun bedrijf te kijken. "Indien andere mensen denken dat ik deze mening verkeerd zie, mag hierop reageren. De enige hoop is dat er mensen opstaan om zich te verenigen en achter oplossingen proberen te zoeken!"

Voor meer informatie:
Geert Claes
Fruit Innovation Farmers
Startelstraat 30
3800 Zepperen - Belgium
T: +32 (0) 495 99 76 86
geertclaes@live.be
www.fruitinnovationfarmers.be