Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rusland past labeleisen Zuid-Afrikaans citrus aan

Eerder dit seizoen schreef de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers' Association een brief aan de Russische president Poetin om opheldering te vragen over de labeleisen voor citrusexport naar Rusland. Inmiddels is het probleem opgelost, de eisen zijn iets aangepast waardoor de situatie werkbaar is voor de Zuid-Afrikaanse exporteurs.



Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association bevestigd dat er een positieve reactie uit Moskou gekomen is. Een concessie die een jaar geleden al werd afgesproken nu gecommuniceerd is aan de Russische havens.

"Er is nu een methode toegestaan die de negatieve impact van de labeleisen verminderd, hoewel er nog wel operationele risico's zijn. Het is aardig complex, maar in essentie komt het er op neer dat in plaats van dat elke doos apart gelabeld moet worden er een verzegelde envelop aan de buitenkant op de pallet geplakt wordt. Deze enveloppe bevat een set labels die op het eindstation op de dozen geplakt worden. Er is het risico dat een enveloppe van de pallet valt tijdens het transport, maar het betekent dat de pallets niet geopend hoeven te worden bij onze exporteurs. We hopen dat wat op het originele label staat voldoende is."

Er bleek sprake te zijn van een miscommunicatie tussen de Russische autoriteiten en de havenbedrijven. De Russische autoriteiten gingen akkoord met deze handelswijze, terwijl de havenbedrijven er op stonden dat elke doos apart gelabeld moest zijn bij aankomst.

Volgens Justin zijn er nog geen meldingen gedaan over problemen met Zuid-Afrikaans citrus in Rusland. Hij hoopt dan ook dat hiermee het probleem is opgelost.

De labeleisen werden ingesteld door de Euraziatische Economische Commissie in 2011. De regels gelden wereldwijd en zijn van kracht sinds februari 2015. De eis stelt dat een EAC-sticker in het Russisch of Russisch en Engels is verplicht op elke pallet, hoewel de informatie op de sticker ook vermeld is op de vrachtbrief. De exporteur moet de stickers voor elke partij voorbereiden en een digitaal voorbeeld naar de Russische importeur sturen voor instemming.

Het EAC-label bevat de naam van het product, de producent, de exporteur, de importeur (ontvanger), houdbaarheid van het product en het logo van de Euraziatische Economische Commissie.

Meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association of Southern Africa
Tel: +27 13 765 2514
Publicatiedatum: