Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het is niet allemaal goud wat blinkt voor Nieuw-Zeelandse kiwitelers

Anders dan veel mensen denken, is een aantal kiwitelers de Psa-uitbraak van 2010 nog lang niet te boven, laat kiwiteler Alistar Reese uit Te Puke weten. 

"Het stoort mij dat Sun Gold (G3) bestempeld wordt als 'de redding' van de kiwisector na de Psa-crisis en dat de sector nu goed presteert dankzij deze nieuwe rassen."


 
"Het lijdt geen twijfel dat de golden rassen het uitzonderlijk goed doen maar ik vind het verkeerd om te beweren dat de hele sector er weer bovenop is. Er zijn veel telers, waaronder ikzelf, die na zeven jaar nog niet hersteld zijn van het Psa debacle." 

"Voor we getroffen werden door Psa produceerden we jaarlijks 200.000 trays, dit jaar bedroeg onze productie 49.000 trays. We waren genoodzaakt 16,7 hectare kiwibomen te rooien. Nu, zeven jaar later, beginnen we eindelijk vooruitgang te zien. We kregen de kans om een nieuwe G3 variant aan te planten maar niemand wist destijds of dit ras bestand was tegen Psa. Nadat er veel G3 plantages getroffen werden door Psa, verloor het bedrijf waarmee ik in onderhandeling was het vertrouwen en stond ik opnieuw met lege handen."

"Er zat voor mij niets anders op dan de helft van mijn licentie tegen een veel te lage prijs te verkopen. Na een jaar hadden we 8,5 hectare G3 aangeplant, voor het overige deel hadden we onvoldoende financiële middelen. Zes jaar later, in 2016, konden we de eerste volumes oogsten en we hadden een productie van 20.000 trays, 10% van ons productievolume voor de Psa-uitbraak."

Reese is één van de 212 eisers die zich aangesloten hebben bij Kiwifruit Claim dat het Ministerie van de Primaire Sector verantwoordelijk acht voor de enorme verliezen die de Nieuw-Zeelandse kiwisector heeft geleden als gevolg van de Psa-uitbraak. 

Kiwifruit Claim voorzitter John Cameron legt uit dat de uitbraak de sector heeft ontwricht en dat het Ministerie de import van kiwipollen nooit toe had mogen staan. De uitbraak had voorkomen kunnen worden als de overheid de bioveiligheidsprotocollen had nageleefd," aldus Cameron. 


Het proces begin top 7 augustus in Wellington. 

Voor meer informatie: 
Bronwynne Howse
Tel: +61 0274 583 198
Publicatiedatum: