Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China verwacht grotere oogst perziken, nectarines en kersen

Tholen – China verwacht in het seizoen 2017/2018 meer perziken, nectarines en kersen te oogsten dan in het voorgaande seizoen. Dat schrijft USDA in een recent rapport. De toename is vooral te danken aan jonge aanplant die in productie komt. Het koude en droge voorjaar in de belangrijkste productieregio's trekken een wissel op het seizoen. Voor kersen worden kleinere kalibers verwacht.

Perziken en nectarines
De Chinese perzik- en nectarineoogst komt voor het seizoen 2017/2018 volgens de laatste ramingen uit op 14,3 miljoen ton. Dat is bijna 2% meer dan in het voorgaande seizoen. Ondanks een koud en droog voorjaar in het noorden van China vooral de bestuiving van de perziken beïnvloedde, wordt er toch een groter volume geraamd. De oorzaak daarvoor ligt in nieuwe bomen die in productie komen en een grotere productie in oostelijke regio's.

De Chinese autoriteiten hebben de cijfers over afgelopen seizoen bijgesteld op 14 miljoen ton. Naar verwachting stabiliseert de productie, omdat er geen nieuwe plantages meer in productie komen. Voor het komende seizoen telt het land 840.000 hectare, een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. De laatste jaren is het areaal snel uitgebreid, maar die trend lijkt te stabiliseren.



Perziken en nectarines worden in vrijwel alle Chinese provincies geteeld, maar de belangrijkste productieregio's zijn te vinden in Centraal- en Noord-China. De meeste plantages zijn in handen van oudere telers, het merendeel is de vijftig gepasseerd. Steeds vaker gaat het land dan ook over op een buurman of coöperatie. Het zijn vooral de traditionele rassen die geteeld worden en tussen mei en oktober op de markt zijn. Gemiddeld brengt een hectare 40 ton op.

De consumptie van perziken en nectarines blijft stijgen, ondanks dat het fruit al populair is onder de Chinezen. Door de almaar stijgende productie dreigt wel het punt van overaanbod. Daarnaast staat de vraag onder druk doordat er veel mest- en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Daarnaast wort er te vroeg geoogst fruit aangeboden, wat de smaak niet ten goede komt. Consumenten zijn steeds meer bereidt om te betalen voor biologisch steenfruit.

Kersen
De kersenoogst voor het seizoen 2017/2018 wordt geraamd op 360.000 ton, een stijging van 9%. De oogstcijfers van vorig jaar zijn bijgesteld op 330.000 ton. Hoewel aanhoudende droogte in het noorden resulteert in kleinere kalibers, wordt een recordoogst verwacht. Dat is vooral te danken aan boomgaarden die voor het eerst in productie komen.
Het seizoen kent naast de kleinere maten meer uitdagende omstandigheden. Telers verwachten dat de kersen zuurder zijn en er meer vreemd gevormd fruit op de markt komt. Daardoor is de kwaliteit in het algemeen lager, wat het gevolg is van de droogte.

In de komende jaren zal de kersenproductie verder stijgen doordat meer jonge aanplant in productie komt. Het areaal staat momenteel op 112.000 hectare, dat is 4% meer dan vorig jaar. Er worden nog altijd kersen aangeplant vanwege de goede opbrengst, al vlakt de groei wel iets af. De grootste uitbreidingen van het areaal zijn te vinden in provincies als Henan, Shanxi, Shaanxi, Gansu, Anhui, Zhejiang, Jiangsu, en Sichuan. In de noordelijke provincies Shandong en Liaoning, de twee grootste producenten van de kersen, blijft het areaal stabiel.

Kersen uit de kas komen in februari aan de markt, maar de volumes zijn dan nog beperkt. De bulk wordt geoogst in mei en juni. De consumptie van kersen stijgt snel als gevolg van een grotere aanvoer van zowel binnenlandse telers als import. De voorkeur gaat naar grote kalibers, met een dieprode kleur en zoete smaak.

De import van kersen wordt geraamd op 120.000 ton, dat is 10% meer dan vorig jaar. De vraag naar premiumkersen blijft groot. vooral tussen december en februari piekt de importstroom in aanloop naar het Chinees Nieuwjaar. Chili heeft het grootste marktaandeel in de import van kersen. Een tweede piek valt in mei tot juli, dan is de VS marktleider. Vanaf dit jaar is ook de import uit Turkije toegestaan. Import van perziken en nectarines is beperkt. Alleen buiten het seizoen wordt er geïmporteerd uit Australië en Spanje.

De export van perziken en nectarines wordt geraamd op 80.000 ton, een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Er is vooral vraag naar het steenfruit uit Centraal-Azië, waaronder Rusland en Kazachstan. Daarnaast vinden exporteurs markten in het zuidoosten van het continent. De kersen uit Shandong zijn succesvol geëxporteerd naar Maleisië, maar het volume is beperkt.