Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dialoog zorgt voor regeling vroege aardappeloogst.

"België: Normale oogst bewaaraardappelen mogelijk, ondanks droogte"

Tholen - De vroege aardappeloogst heeft het meest geleden onder de droogte. Een maand geleden werd er al gesproken over een verlies van 15 miljoen euro. Op dit moment is er geen nieuw cijfer bekend. "Zeker de aardappelen die in zanderige gronden zit, hebben schade ondervonden", vertelt Romain Cools van Belgapom. Bronnen schatten een verlies van een kwart van de opbrengst in.

Hernieuwde afspraken
Hij vervolgt: "De laatste twee weken heeft het gelukkig wel wat geregend. Uit proefrooiingen blijkt dat er tot 10 ton per hectare is bijgekomen de laatste weken. Dat is dus enigszins positief nieuws. Op een deel van percelen zijn de knollen niet meer gegroeid. Door de droogte en hitte was de bladgroei stilgevallen en waren de stengels uitgedroogd. Maar percelen die beregend zijn geworden voor het uitvaardigen van het beregeningsverbod geven wel een redelijk rendement." De industrie heeft geanticipeerd op de tekorten. "Op vraag van Belgapom en de landbouworganisaties zijn telers en hun afnemers in dialoog gegaan en konden in de meeste gevallen afspraken gemaakt worden. Zo kregen sommigen kregen uitstel van rooien en schoven de contracten vooruit. Door de aardappelen langer in de grond te laten, kunnen ze toch nog volume winnen, waardoor de minimale contractvolumes toch behaald worden." Handel en verwerking moeten deze periode natuurlijk overbruggen. Daarvoor moeten ze een beroep doen op duurdere Belgische aardappelen uit de oude oogst of ingevoerde nieuwe aardappelen.

Normale oogst
Over de komende bewaaroogst is Romain zeker niet negatief. "De situatie tijdens planten en knolzetting was gunstig. Natuurlijk hebben de bewaaraardappelen geleden onder droogte- en hittestress, maar er viel toch nog op tijd neerslag. Veel hangt af van komende weken en de maand augustus. Dan komen er echt tonnen bij. Er is bij een aantal rassen wel doorwas vastgesteld, maar dat hoeft niet tot een drama te leiden. Vergeten we niet dat het areaal in Belgiƫ en de buurlanden sterk is toegenomen, en dus verwacht ik dat er dit jaar een normale oogst voor bewaaraardappelen mogelijk is."

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
T +32 (0)9 339 12 49
www.belgapom.be