Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gekke groenten weggooien? Op jaarbasis is het minder dan één procent van ons totale volume"

In het blad Vork is er deze maand aandacht aan het redden van weggegooide groenten. Volgens Kromkommer is nooit onderzocht hoe groot de volumes aan groente en fruit met een gekke vorm precies zijn. "Wij horen van telers dat het gaat om ongeveer 10%, dus dat communiceren we", verklaart Chantal Engelen van Kromkommer. The Greenery noemt in het blad aanzienlijk lagere percentages. "Op jaarbasis is het minder dan één procent van ons totale volume. Het merendeel daarvan is niet geschikt voor het schap omdat het beschadigd is, waardoor de houdbaarheid is aangetast", vertelt woordvoerder Harm-Jan Eikelenboom.



"Aanvoer van klasse-2 producten ontstaat bovendien vooral door invloeden van het weer, waardoor er pieken en dalen in de oogst ontstaan. De verwerkende industrie reageert hier meteen op, dus er wordt vrijwel niets weggegooid. Het heeft geen enkele toegevoegde waarde om dit hele kleine percentage van bijvoorbeeld kromme komkomers aan een ander kanaal dan de industrie te leveren. Voor de maatschappelijke opinie zijn de initiatieven zoals Kromkommer heel erg goed. Verwacht alleen niet dat het een bijdrage levert aan vermindering van voedselverspilling in de keten."

Bron: Vork
Publicatiedatum: