Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het was gewoon geen aardbeienweer"

Gebrüder Delahaye verkoopt Nederlandse en Duitse kasaardbeien

Sinds begin juni is het seizoen voor aardbeien uit de Duitse kassen voorbij. Christoph Delahaye is sinds meer dan 15 jaar werkzaam in deze sector. Samen met zijn broer Hermann Josef Delahaye heeft hij in 2001 de firma 'Gebrüder Delahaye' opgericht. Vanuit Geilenkirchen in het westen van Nordrhein-Westfalen worden alle groothandels in Duitsland, van Hamburg en Stuttgart tot aan Keulen en Berlijn, beleverd. "Dit jaar was de vraag naar aardbeien uit de kas helaas niet zo groot als in de voorgaande jaren, vanwege het koele weer in april", aldus Christoph.

Aardbeien uit de kas versus aardbeien uit de volle grond
'Gebrüder Delahaye' verkoopt Nederlandse en Duitse aardbeien uit kassenteelt. "De teelt in de kas heeft veel voordelen in vergelijking met teelt in de volle grond", legt Christoph uit. Zo hoeven de telers in kassen bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen in te zetten dan op het veld. "De aardbeien zijn in z'n totaliteit veel minder belast omdat ze onder glas groeien en hebben een betere kwaliteit", aldus de handelaar.


Kasaardbeien van goede kwaliteit

Aardbeien uit de kas zijn echter ook iets duurder dan aardbeien uit de volle grond. "De eerste kasaardbeien hebben we dit jaar voor 3,20 euro per schaaltje van 500 gram verkocht. Aardbeien uit de volle grond kostten daarentegen slechts 2 euro per schaaltje van 500 gram. Toch blijft het zo dat vraag en aanbod de prijs bepalen", legt Christoph uit. Reden van de hogere prijzen van kasaardbeien zijn de hogere productiekosten. "De telers moeten eerst een kas bouwen, dat kost per hectare circa 1 miljoen euro. Als een teler dus op 20 hectare onder glas teelt, is dat een grote investering", zegt Christoph.

Hoewel de aardbeien uit de volle grond door de zon een iets hoger brix-niveau bereiken en daarmee zoeter zijn, willen steeds meer telers onder glas telen. "De investering loont zich vanwege de betere kwaliteit. Aardbeien uit de kas zijn ook optisch mooier. Bij de overgang van kasaardbeien naar aardbeien uit de volle grond komt het steeds weer voor dat klanten allesbehalve enthousiast zijn over het uiterlijk van de aardbeien uit de volle grond", vervolgt Christoph zijn verhaal.


Ter vergelijking: aardbeien uit de volle grond

Te koud voor aardbeien
Hoewel de eerste aardbeien uit de volle grond dit jaar pas eind mei, begin juni op de markt kwamen, verliep het seizoen voor kasaardbeien alles behalve goed. "De mensen zijn gewoon voldaan, er zijn tenslotte al vanaf begin april aardbeien verkrijgbaar", aldus Christoph. "Daar komst nog bij dat de kwaliteit van de aardbeien natuurlijk onder de vorst in april en de extreme hitte in juni hebben geleden", voegt hij eraan toe.

De hitte was dit seizoen echter niet het grootste probleem. De vraag heeft het meeste geleden onder de koele temperaturen. Bij goed weer starten de 'Gebrüder Delahaye' begin april met verkoopstands. "De eerste dagen in april waren goed, maar daarna werd het te koud en de klanten verloren de belangstelling", aldus de handelaar. "De temperaturen lagen op 10 tot 15°C, het perfecte aardbeienweer hebben we pas als het 20°C of warmer is", legt hij uit.

Aardbeien – een seizoenshandel

Christoph is vooral verantwoordelijk voor de inkoop en groothandel bij 'Gebrüder Delahaye', hij zegt: "Ook in de groothandel is de verkoop duidelijk slechter verlopen dan in andere jaren. Er waren simpelweg minder bestellingen omdat het te koud was." Aan het begin van het seizoen lagen de prijzen nog op 3,20 euro per schaaltje van 500 gram, maar kort daarna begonnen de prijzen te schommelen. "In z'n totaliteit waren de prijzen echter redelijk", aldus Christoph. "Prijsschommelingen zijn heel normaal, de prijzen gaan continue naar boven en weer naar beneden. Rond feestdagen zoals Moederdag schieten ze omhoog en drie dagen laten zien de prijzen er alweer heel anders uit."

In z'n totaliteit is Christoph echter tevreden met de zaken: "We zijn door de jaren heen flink gegroeid".

Voor meer informatie:
Gebrüder Delahaye GbR
Friedrich-Krupp-Straße 17
D-52511 Geilenkirchen
Mobil: 01 63 - 740 23 44
Fax: 0 24 52 - 93 04 80
info@erdbeerhandel.de
www.erdbeerhandel.de
Publicatiedatum: