Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans Jansegers, aardappelbedrijf Jansegers H. bvba

"Mensen kopen bijna geen ongewassen aardappelen meer"

Tholen - Een maand geleden begon Hans Jansegers met zijn moeder Arlette Cool een aardappelverpak- en -sorteerfabriek in Dendermonde. De onderneming draait nog niet op volle toeren, maar langzamerhand begint de productie omhoog te gaan. "Wij wassen en verpakken de aardappelen voor de Belgische markt", zegt de eigenaar van het bedrijf. "Aardappelen kunnen wij niet alleen op dikte, maar ook op lengte sorteren. Laatst nog hadden wij iemand die een aardappel van precies tien centimeter lang en zes centimeter breed wilde hebben. Dankzij onze sorteermachine kunnen wij ieder formaat makkelijk leveren."


Eigenaar Hans Jansegers met zijn moeder Arlette Cool en zoon Seppe Jansegers. Aan de andere kant van de tafel Veronique De Brabander met zoon Cedric Jansegers.

Hans heeft al jarenlange ervaring in de aardappelsector. Na het overlijden van zijn vader rolde hij de aardappelwereld in. "Op mijn 14e overleed mijn vader en ben ik gaan werken in de aardappelzaak van hem", vertelt hij. "Ondertussen ben ik 32 jaar en heb ik daarnaast zes jaar ervaring opgedaan in de logistieke sector. Ondanks de ervaring blijft het een lastige sector, al heb ik er wel het volle vertrouwen in."

Kleinere zakken
De eerste maand produceerde Hans ongeveer tien ton aardappelen per dag. Wanneer de fabriek uiteindelijk op volle toeren draait, gaat de productie vele malen omhoog. "Wanneer wij zeven uur per dag zouden werken, kunnen wij 70 ton per dag verwerken", zegt hij. "Wij leveren waar de klanten om vragen. 85 procent van onze productie bestaat op dit moment uit de kleine verpakkingen van vijf kilogram. Vooral de kleinere zakken aardappelen doen het goed. De zakken van 25 kilogram verkopen wij bijna niet meer. Vroeger was dat juist andersom."


Het bedrijf uit Dendermonde verpakt aardappelen in verschillende hoeveelheden.

Uiteindelijk is het voor Hans het doel om zowel te leveren aan retail als aan de groothandel. "Onze superkwaliteit zou dan naar de retail gaan", gaat hij verder. "De kwaliteit die iets minder is, maar nog steeds goed is, kan in grotere hoeveelheden naar de groothandel. We richten ons op zowel kwantiteit als kwaliteit. Wij blijven ons focussen op het verpakken en sorteren van onbewerkte aardappelen. Mede door de vergunningen en certificaten die er nodig zijn, gaan wij de aardappelen hier niet snijden. Daar komt dan te veel bij kijken. Wij willen ons vooral richten op het wassen, sorteren en verpakken."


Aardappelverpakmachine voor zakken van 2,5 kilogram.

Schone aardappel
Momenteel heeft Hans zes hectare aan eigen aardappelen. Toch is dat nog niet voldoende. "Wij zijn nog op zoek naar vaste aardappeltelers", zegt hij. "De komende tijd willen wij die gaan zoeken, zodat wij een vast adres hebben voor onze aardappelen. We willen in de toekomst in ieder geval uitbreiden omdat wij de laatste tijd ook flink geïnvesteerd hebben in ons bedrijf. Zo moet je tegenwoordig wel een machine hebben om je aardappelen te wassen. Mensen kopen bijna geen ongewassen aardappelen meer."


Hans Jansegers met op de achtergrond de waslijn.

Volgens de ondernemer heeft een gewassen aardappel een bijkomend voordeel. "Wanneer de aardappel schoon is, kan de klant makkelijker zien wat de kwaliteit van de aardappel is", zegt hij. "Bij gewassen aardappelen vallen groene of lelijke plekken gelijk op. Daarom moet de kwaliteit van de gewassen aardappel ook beter zijn, dan bij de ongewassen aardappel. Daarom gaat de vraag naar de ongewassen aardappelen achteruit."


De plaats waar de aardappelen op grootte gesorteerd worden. 

Handmatig
Momenteel gaat al een groot gedeelte van het verpakken automatisch, al is dat nog niet bij iedere verpakking het geval. "De hoeveelheden van vijf, tien en 25 kilo verpakken wij automatisch, die hoeven wij alleen nog maar na te lopen", zegt de ondernemer. "Deze zakken worden netjes automatisch gestapeld. Bij de kleinere zakken van één of twee kilo moeten wij de zakken nog met de hand opstapelen. In de toekomst hopen wij daar een automatische stapelaar voor te kunnen aanschaffen."

Voor meer informatie:
Aardappelbedrijf Jansegers H. bvba
Rijckelstraat 13
9200 Dendermonde (België)
T 0032 (0) 476 70 20 68