Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Politie ontdekt bijna 70 kilo cocaïne in ananas

De politie heeft de afgelopen weken samen met Belgische autoriteiten in totaal 68,5 kilo cocaïne aangetroffen in containers vol ananassen. De containers met ananassen arriveerden de afgelopen weken afzonderlijk van elkaar via Antwerpen vanuit Costa Rica en hadden Geldermalsen als bestemming. De cocaïne die werd aangetroffen was 'waanzinnig inventief verpakt' volgens Teamleider Aart-Jan van het flexteam uit Oost-Nederland.

Op vrijdag 16 juni kreeg de politie een tip binnen over een container met Geldermalsen als bestemming waarin cocaïne verstopt zou zitten. Het speciale flexteam van de politie Oost-Nederland werd ingezet om de partij met mogelijk aanwezige cocaïne in zicht te houden.


De ananassen met de goed verstopte cocaïne. Bron: Politie.

De container zou vanuit Antwerpen naar Geldermalsen worden gebracht bij een importbedrijf. Daar werd op maandag 19 juni een inval gedaan, zodra een vrachtwagen met een container vol ananassen bij het bedrijf aankwam. Er werd 32 kilo cocaïne aangetroffen in 40 ananassen, verpakt in een totale lading van 21.500 kilo ananassen.

Er werden die dag vier personen aangehouden, drie mannen en een vrouw. Twee van de mannen, van 25 en 42 jaar uit Geldermalsen, zijn na verhoor aangehouden als verdachten en in beperkende omstandigheden in bewaring gesteld.

Handwerk
"Elke ananas van de 21.500 kilo is in Geldermalsen door onze handen gegaan, we wilden geen grammetje cocaïne missen. Ook de verpakkingen, dozen en pallets zijn grondig onderzocht", vertelt Aart-Jan. "De 32 kilo die we in Geldermalsen uit de ananassen haalden, waren er zo vernuftig in geplaatst dat we uren bezig waren. Door de bijzondere manier van verpakken, hebben we ook veel geleerd."


De verstopte coke in de ananas. Bron: Politie.

Expertise
Het bedrijf in Geldermalsen was een afleveradres en al snel werd duidelijk dat er meer vergelijkbaar verpakte cocaïne kon volgen. "De ananassen zaten in een container dat per schip vanaf Costa Rica zou zijn vervoerd naar Antwerpen. Zodra bleek dat er inderdaad nog een container ananassen onderweg was, hebben we geen seconde getwijfeld en de Belgische collega's laten weten dat we hen met onze opgedane ervaring wilden ondersteunen", vertelt Aart-Jan vol overgave. "Naast de Belgische Federale Politie sloot ook de Antwerpse douane aan en zij vertelden nog nooit dergelijk geprepareerd fruit te hebben aangetroffen."

Op dinsdag 27 juni wordt een nieuw gearriveerde container onderzocht. "Juist doordat we de expertise konden delen, ging het onderzoeken van de 21.500 kilo ananassen nu wel wat sneller", zegt Aart-Jan. Op 27 juni werden 42 geprepareerde ananassen aangetroffen met 36,5 kilo cocaïne in de lading met eveneens 21.500 kilo ananassen. 

Vernietigd
Alle cocaïne is in beslag genomen en vernietigd. De overige kilo's ananassen waren na onderzoek niet meer geschikt voor consumptie en moesten worden vernietigd.


Een deel van de opbrengst cocaïne die later vernietigd is. Bron: Politie.

Bron: Politie
Publicatiedatum: