Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Servische frambozenmarkt keldert

In 2015 was Servië 's werelds grootste frambozenproducent. In dit jaar exporteerde het land 100.000 ton en liet het voormalige marktleiders zoals Polen en Chili achter zich. Aleksandar Jovanovic van Aleksandar International vertelt dat de vraag sindsdien gekelderd is omdat vorig jaar een paar Servische telers hun frambozen gemengd hebben met Poolse frambozen van mindere kwaliteit. 



"Het is zo jammer dat de malafide praktijken van een aantal producenten de totale sector benadeeld hebben. Het koude weer en de vorst zorgden dit jaar al voor een moeilijk seizoen, waarbij de verliezen in de frambozensector op 40% worden geraamd," vervolgt Aleksandar. 

Aleksandar International teelt uitsluitend de rassen Meeker en Willamette omdat de producent van mening is dat Polka en Polana niet dezelfde kwaliteit opleveren. 



"Meeker en Williamette hebben droog vruchtvlees en dat is belangrijk voor de productie. Daarbij hebben ze ook betere smaakeigenschappen en is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij deze rassen vrijwel overbodig. Naast de keuze voor de geschikte rassen, beschikt Servië volgens kenners ook over optimale omstandigheden om frambozen van hoge kwaliteit te produceren. De hoge dagtemperaturen en de koele nachttemperaturen zorgen dat de planten kunnen 'rusten' waardoor de organische verbindingen die tijdens de fotosynthese worden gevormd, behouden blijven," legt Aleksandar uit. 

Omdat de producent ook fruitplanten kweekt, zijn alle frambozenplanten uit eigen virusvrije kwekerij afkomstig. Naast frambozen, biedt het bedrijf ook diepvries morellen, bramen, pruimen en blauwe bessen. 80% van de planten die de kwekerij produceert, worden naar landen zoals Rusland, Italië en Albanië geëxporteerd.



"Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken gewijd aan de heilzame eigenschappen van frambozen. Volgens sommige wetenschappelijke studies zou het fruit een remmende werking hebben op een aantal vormen van kanker, waaronder long-, mond-, slokdarm, vaat-, prostaat- en baarmoederhalskanker," aldus Aleksandar. 


Voor meer informatie:
Aleksandar Jovanovic
Aleksandar International
Tel: +381628644725
Email: info@aleksandarinternational.com
www.aleksandarinternational.com
Publicatiedatum: