Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Claes, New Green:

"Ik vrees voor zelfmoorden in de fruitteeltsector"

Tholen - Bij veel fruittelers staat het water tot aan de lippen. Jos Claes, ondervoorzitter van producentenorganisatie 'New Green' ziet het somber in als de situatie zich zo voortzet zoals het nu is. "Met ongeveer driekwart van de fruittelers gaat het slecht. Velen weten niet hoe vreselijk de situatie is. Je ziet echt bij sommige producenten de gezondheid verslechteren en vellen zijn pessimistisch. We moeten niet dramatiseren, maar wel realistisch zijn. Ik vrees voor zelfmoorden of andere wanhoopsdaden in de sector als er niet dringend compensaties komen."


De meeting gisteren

Bezoeken
Hij bezocht gisteren samen met andere mensen uit de sector het Europees Parlement. Sinds de Russische boycot - nu bijna drie jaar geleden - is het bergafwaarts gegaan in de sector. Het actiecomité 'Politiekers geef ons Rusland terug' was gisteren samen om de situatie te evalueren met het Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Alde) Ze bezochten de liberale fractieleider van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt en de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani.

Reserves en gelden zijn op
Jos vervolgt: "Ook het rampenfonds laat op zich wachten. Het ziet er niet rooskleurig uit. Iedereen reageert daar anders op, maar feit is dat velen in de miserie zitten. De reserves en gelden zijn op." Ook voor komend seizoen zijn er zorgen. "Er zijn nu telers aan het dunnen om de slechte kwaliteit te verwijderen. Dit jaar viel het met kersen tegen, maar ook appelen worden veel minder verwacht. En wat gaan de peren geven?"

Actieplan
Hij spreekt de hoop uit dat het actieplan dat deze week is opgezet voor de hardfruitsector gaat werken. "Wij hopen dat dit plan zo snel mogelijk wordt omgezet in actie en dat er snel zal worden betaald zodat telers iets terug in handen hebben. Als het dit jaar niet oplost wordt het misschien een serieus drama. En niet alleen de fruitteeltsector leidt eronder, maar elke nevensector ook. De machines, de toeleveranciers, ze merken het allemaal."