Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herkomstetikettering Frankrijk alleen verplicht voor Franse producenten

De pilot voor verplichte herkomstetikettering in Frankrijk geldt alleen voor Franse producenten. Omdat het een nationale maatregel betreft kan de Europese Commissie er geen voorwaarden aan verbinden. Wel is het voor lidstaten en derde landen mogelijk binnen 2 maanden na publicatie van de notificatie op de website van de Europese Commissie bezwaar te maken. Nederland heeft dit gedaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de VVD. 

Nederland
Nederland heeft, evenals andere lidstaten, zorgen geuit over de Franse pilot toen deze in april 2016 werd besproken. Het was vervolgens aan de Europese Commissie of ze op grond hiervan bezwaar aantekende tegen de lidstaat die het voornemen heeft de nationale maatregel te treffen. De Europese Commissie heeft de pilot toegestaan. De Europese Commissie heeft lidstaten die pilots voor verplichte herkomstetikettering invoeren er wel nadrukkelijk op gewezen dat de lidstaten de maatregel moeten notificeren bij de Wereldhandelsorganisatie. Vorige week heeft de Europese Commissie aangegeven dat dit tot op heden niet is gedaan.

Het kabinet is voorstander van op Europees niveau geharmoniseerde maatregelen over herkomstetikettering. Dergelijke maatregelen moeten minimaal voldoen aan de bepalingen uit de Europese verordening over voedselinformatie voor consumenten. Bij nationale initiatieven stelt elke lidstaat andere eisen. Dit is niet bevorderlijk voor de interne marktwerking. Verder is het kabinet van mening dat bij het overwegen van etikettering altijd zal moeten worden nagegaan wat de effecten zijn op productie- en controlekosten. Deze moeten proportioneel zijn. 

Bron: Ministerie van Economische Zaken
Publicatiedatum: