Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jolanda Nooijen, Compliment:

"Voordat onze producten de grond ingaan zijn ze al verkocht"

Tholen - Sinds de start van het bedrijf is Compliment aldoor uit zijn jasje blijven groeien. Nu staat er een pand waarin ze nog 30-40% groei kunnen realiseren. Maar groei is niet meer de eerste prioriteit Compliment. "Ik wil iets stabiels neerzetten", vertelt Jolanda Nooijen die het bedrijf in 2001 opzette. Groeikracht van het bedrijf komt uit de Nederlandse bodem. Compliment teelt producten waarbij het niet draait om bulk maar om kwaliteit en voedselveiligheid. Jolanda: "De vraag is altijd groter geweest dan het aanbod. Voordat onze producten de grond ingaan zijn ze al verkocht."


Jolanda Nooijen bouwde Compliment sterk uit

Historie

In 2001 nam Jolanda de touwtjes van de bedrijfsvoering in handen, samen met haar man René Verbakel maakten ze er een succes van. Daarvoor maakte het echtpaar een faillissement mee (17 hectare aan spruiten ging verloren door een lozing van kerosine door de vliegbasis Volkel). Na een hachelijk avontuur in Polen en Frankrijk en defensie die er alles aan deed geen schuld te bekennen besloten ze een eigen bedrijf te starten. Jolanda maakte een plan met bijpassende begroting en kreeg financiering los. Dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt ze. "Ik heb witheet aan tafel gezeten, tegenover mij alleen maar 'stropdassen'. Door mijn vechtlust heb ik het voor elkaar kunnen krijgen", schetst ze de situatie van destijds. Abn Amro gaf Compliment het vertrouwen nadat Jolanda aan kon tonen het bedrijf het eerste jaar met een sluitende begroting te kunnen managen. Jolanda: "Dat hadden ze me niet geleerd op de landbouwschool. Kennis van mijn bedrijf is echt gekomen door het maken van die eerste zorgvuldige begroting. Later heb ik natuurlijk nog wel diverse opleidingen gedaan."

Groei
Na het eerste jaar kwam de flow in groeien. Begonnen met 40 hectare, telen ze nu enkele honderden hectares. Het liefst houdt Jolanda alles in eigen hand maar met de huidige omvang van het bedrijf is dat niet meer mogelijk. "Het groeit me soms boven de pet maar moet dat nog accepteren", vertelt Jolanda. Ze trok de stekker uit een succesvol 'zijpad' richting plattelandswinkel maar een ander zijspoor blijft nog wel lopen. De in 2013 gestartte hobby ´kersentelen´, groeide uit naar een overkapt perceel van 7,5 hectare met 15 verschillende rassen. De kersenafzet regelen ze (nog) niet zelf, die gaat via de Greenery.


Het nieuwbouwpand van Compliment

Hoogtepunt
Na de jaren van groei bereikte Compliment onlangs een (duurzaam) hoogtepunt. In april werd het uiterst moderne nieuwbouwcomplex met verwerkingslijnen en een distributiecentrum opgeleverd. Daarin staat onder andere een vacuümkoeler. IJsbergsla wordt op het land gesorteerd en verpakt en vervolgens zo snel mogelijk naar de vacuümkoeler getransporteerd. Door het terugkoelen naar 3,5 graden worden de sapstromen stilgezet wat de houdbaarheid verlengt. Ook de verwerking en/of bewaring van broccoli, Chinese kool, radicchio rosso en zoete aardappel ondergaat een optimaal verwerkingsproces. Venkel en bleekselderij worden vers geoogst en direct klantspecifiek verpakt.


Moderne voorzieningen voor BRC- en HACCP-normen bij de entree naar de verwerkingshal

Voorop
"Bij de bouw hebben we de huidige BRC- en HACCP-normen geïmplementeerd, waardoor we voorop lopen in voedselveiligheid en - kwaliteit. Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat ik een krop ijsbergsla uit onze koeling zonder erbij na te denken op tafel kan zetten voor onze kinderen", vertelt Jolanda. Daarom is duurzaamheid ook een belangrijk uitgangspunt voor het beleid van Compliment. De nieuwbouw voldoet aan de laatste Breeam-duurzaamheidseisen (warmteterugwinning, efficiënt stroomverbruik, led-verlichting en geen gasaansluiting) en is klaar voor zonne-energie.


De vacuümkoeler zet de sapstromen in ijsbergsla stil waardoor deze langer houdbaar blijft

Residuvrij
Maar duurzaamheid zit niet alleen in het gebouw. "In de productie zoeken we naar de balans tussen duurzaam en biologisch. Het uitgangspunt is dat een gezonde bodem zorgt voor een gezond product", vertelt Jolanda. "Dat beleid hebben we ongeveer 18 jaar geleden ingezet en inmiddels zijn we zover dat we de residulevels van onze producten zo laag mogelijk kunnen houden tot zelfs vrij. In het afgelopen teeltseizoen zijn bij diverse analyses helemaal geen actieve stoffen aangetroffen."


IJsbergsla is een paar uur geleden geoogst en staat nu verpakt en gekoeld klaar voor verzending

Telen op water
"Bij ons draait het om de bodem. Van maart tot november is het perfect telen in Nederland, Duitsland en Denemarken. Betere grond is er niet en die moeten we koesteren." Toch was Compliment tien jaar geleden een van de eerste bedrijven dat sla op water (2007) teelde, maar daar zien ze nog geen toekomst in. Jolanda is ervan overtuigd dat producten uit de volle grond anders zijn. "Teelt op water, onder paarse lampen, die planten missen toch iets... Biologisch vlees smaakt toch ook beter dan gewoon?"

Zoete aardappel
Ook al groeit Compliment hard, het hoeft niet groot, groter, grootst. "We hoeven niet jaarrond en voor de hele wereld te telen. Voor ons zijn de wintermaanden een periode van rust om alles weer op een rijtje te zetten." Samenwerken met of inkopen bij andere telers doet Compliment niet en ze bewandelen ook niet de weg van bulkproductie. Compliment richt zich op het neerzetten van een supergoed product en zoekt het in verbreding en diversiteit van het aanbod. Dit jaar bieden ze voor het eerst zoete aardappelen aan.


Jolanda legt de filosofie van Compliment, op een veld waar zojuist ijsbergsla is geoogst, uit aan bezoekende agriladies

Flexibel
Jolanda: "Met rond de 40 vaste klanten, de oudste al sinds 2001, hebben we een stabiele relatie opgebouwd. De beste klanten staan al in november op de stoep om afspraken te maken voor het nieuwe seizoen. Klanten komen niet bij ons omdat het hier het goedkoopste is. We zijn heel flexibel en kunnen maatwerk leveren." In de relaties met haar klanten is Compliment zakelijk en transparant. Jolanda: "Op verre transporten gaat altijd een datalogger mee, anders krijg je geheid gedoe. We werken aan een ICT-systeem waarbij we een pakbon met foto's van het perceel meesturen."

Geoliede machine

Personeel is essentieel in de tuinbouw. In oogsttijd zijn er 80-90 mensen in dienst, 30 man zijn in vaste dienst. Het vinden van personeel wordt lastiger. Jolanda zorgt ervoor dat het personeel het onderling goed met elkaar kan vinden. "In de tuinbouw draait het om de oogstsnelheid. Tijdens de oogst van ijsbergsla zijn er 18 mensen die als een geoliede machine moeten samenwerken. Wanneer je het in de oogst niet kan verdienen dan kun je het product beter wegfrezen."


Voor meer informatie:
Compliment B.V.
Zeelandsedijk 1
5408 SL Volkel
T: 0486-450452