Zijn zongedroogde tomaten daadwerkelijk in de zon gedroogd?
Geen specifieke regels
Het is misleiding als producenten hun tomaten 'gedroogd' noemen als dat niet zo is, stelt de NVWA. Heldere regelgeving over het vermelden van een specifieke droogwijze, zoals in de zon of in de oven, ontbreekt echter. Mag een tomaat zongedroogd heten als deze 'maar' voor 50% in de zon gelegen heeft? Er is geen duidelijk antwoord op. Half- of semigedroogde tomaten zijn wel eerder uit de zon geschept. Saclà Italia bakt hun tomaatjes in de zon (in het Italiaanse bergstadje Asti), maar ze hebben ook een minder droge ovenvariant, vertelt een woordvoerder.
Verschrompelen op de boerderij
Er zijn inderdaad gebieden in Italië, Spanje en Tunesië waar zogenaamde tomaten-droogboerderijen te vinden zijn. Eerst worden de tomaten in tweeën gesneden en in een schoonmaakbad gelegd. Na een week zonnebaden is zo'n 90 procent van de originele tomaat verdampt. De smaak wordt daardoor extra geconcentreerd en dit proces maakt tomaten langer houdbaar.
Bron: NPO3