Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserse teelt getroffen door hagelschade

Zwitserland werd dit weekend getroffen door een hevige onweersbui en hagel. Dit werd veroorzaakt door de hittegolf in juni. De regio's rond La Sarraz en Yverdon in Vaud, Bielersee en de regio Biel, Bernese Seeland en het Mittelland tussen Niederbipp en Lenzburg zouden het meest getroffen zijn. Volgens Zwitserse verslagen hebben de teelten schade geleden onder de storm. Experts willen pas de komende dagen de exacte schade gaan meten. 

Een contactpersoon bij Swisscofel zei dat de totale schade van deze schade minimaal is. Hij verwacht dat de de verliezen hoogstens 3-4% zullen zijn, hoewel het nog te vroeg is om dit met zekerheid vast te stellen. De contactpersoon: "De storm van een paar dagen geleden heeft slechts 4 of 5 telers geraakt. De sla, de aardbeien en de appelen zijn aangetast, maar niet zo heel erg. Het grootste probleem is nog steeds de vorst in april. Toen hadden we twee erg koude nachten, wat een verlies van 30-40% veroorzaakt heeft. We moeten wachten en dan zullen we zien wat er de komende twee maanden zal gebeuren."

De totale kosten van de schade die is aangericht door de vorst in april, kan meer dan 100 miljoen Zwitserse Frank (ongeveer €91 miljoen) bedragen. Dit blijkt uit een raming van de Swiss Fruit Association (SOV). Hubert Zufferey van Fruit-Union Suisse verwacht dat de schade van de appelboomgaarden neerkomt op 42 miljoen Frank (ongeveer €38 miljoen). De kersentelers zien dit jaar een verlies van 25 miljoen Frank (ongeveer €23 miljoen). De oogst zal naar verwachting slechts een vierde van de normale grootte opleveren. 

Publicatiedatum: