Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Langetermijnscenario's in kaart gebracht

Deense AGF-export daalt met kwart na Brexit

Op dit moment, ongeveer een jaar nadat de Britten stemden voor een EU-uittreding, wordt er veel gespeculeerd en nagedacht over de mogelijke consequenties die de Brexit met zich meebrengt voor de verschillende EU-landen en voor de Europese Unie in zijn geheel. Er zijn verschillende scenario's wat betreft de uitkomst van de onderhandelingen. Afhankelijk van de manier waarop Groot-Brittanniƫ zich van de Europese Unie afscheidt en de handelsverdragen die er al dan niet worden getekend, wordt er bedacht wat de verschillende consequenties zullen zijn op allerlei vlakken.

Hoe zit dit voor Denemarken?

Het Deens ministerie van Buitenlandse Zaken presenteerde op 16 juni 2017 het rapport 'Scenario's voor een toekomstige handelsovereenkomst met het VK en de mogelijke economische gevolgen voor Denemarken'. In dit rapport worden een drietal langetermijnscenario's genoemd, waarin 2030 het uitgangspunt vormt. Deze zijn als volgt:
  • Een EER-achtige overeenkomst: hierbij worden douaneformaliteiten ingevoerd, waaronder oorsprongsregels en douaneheffingen (ter hoogte van het gemiddelde van de huidige EER-overeenkomst) voor bepaalde levensmiddelen. Er wordt aangenomen dat er dan slechts beperkte afwijkingen in de technische regelingen komen, dat de erkenning over en weer blijft bestaan en dat er dan slechts een beperkte reductie in de markttoegang van diensten instaat.
  • Een overeenkomst die een gemiddelde EU FTA-overeenkomst weerspiegelt: hierbij komen er douaneformaliteiten, oorsprongsbepalingen en douaneheffingen op bepaalde levensmiddelen in overeenstemming met het gemiddelde van de huidige FTA-douaneheffingen. Er wordt aangenomen dat er dan een reductie optreedt in de markttoegang voor diensten.
  • Geen overeenkomst. Dat wil zeggen: het gemiddelde van de Most Favourite Nation douaneheffingen. Er wordt aangenomen dat er dan afwijkingen ontstaan op technisch niveau en dat de weerszijde erkenning verdwijnt. Dit betekent ook een beduidende reductie in de markttoegang voor diensten.

Dalingen in cijfers
Uit de analyse van de drie scenario's blijkt dat vergeleken met een voortzetting van een Brits EU-lidmaatschap, een EER-achtige overeenkomst betekent dat het Deense BNP met ongeveer 0,2% daalt (in vergelijking met 2015), wat ongeveer een daling van DKK 4 miljard (538 miljoen euro) inhoudt. Het FTA scenario levert een daling van 0,7% ofwel DKK 14 miljard (1,9 miljard euro) op en het WTO scenario schat men op een reductie van het BNP van 1,2%, wat DKK 24 miljard (3,2 miljard euro) inhoudt.

Naast de scenario's, gepresenteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, is er ook nog een tweede analyse gemaakt, ditmaal door de universiteit van Kopenhagen, voor het Deense Ministerie van Milieu en Voedsel. Deze tweede analyse is gebaseerd op een 'positief' en een 'negatief scenario'. Het positieve scenario zou een vrijhandelsverdrag zijn. De analyse, besproken in Jyllands Posten op 22 juni 2017, toont wat de consequenties zouden zijn op de Deense export van producten als fruit en groenten naar het VK.



Ook al is het ene scenario uiteraard minder nadelig dan het andere, in beide gevallen zal de Brexit negatieve consequenties hebben voor de Deense export. Of zoals Deens journalist Lars Attrup het verwoordt: "Er zijn eigenlijk slechts twee scenario's: het slechte en het lelijke", refererend naar de westernfilm met de titel 'The good, the bad and the ugly'.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: