Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Gieraerts van fruitboomkwekerij Carolus over Burg Machinefabriek

"Nagenoeg geen uitval dankzij fruitbomendouche"

Tholen - Als wij vies zijn, dan stappen wij onder de douche. Maar als een boom vies is? Die zet je dan ook gewoon onder de douche, zo moeten ze bij Burg Machinefabriek uit Kruiningen gedacht hebben. De Zeeuwse fabrikant maakte voor de Belgische fruitboomkwekerij Carolus een douche voor appel- en perenbomen. "Naast dat de boom schoon moet zijn van zand, bevochtigen wij dankzij de bomendouche ook gelijk de boom", zegt sales manager Joan van Burg. "Zo voorkom je dat de fruitboom uitdroogt tijdens de reis. Wat dan achterblijft in de bomendouche zijn zand en blaadjes."


Rechts Joan van Burg van Burg Machinefabriek bij de fruitbomendouche. Naast hem Eddy Gieraerts van de fruitboomkwekerij Carolus, waar de Zeeuwse machine staat.

Fruitbomendouche
De fruitbomendouche van Burg Machinefabriek is een lange, hoge tunnel waar de bomen in gezet worden en waar de douche langs de bomen gaat. Voor de bomendouche van de Zeeuwse fabrikant, was er een andere manier om de bomen schoon te maken, al was dat veel minder efficiënt. "De oude bomendouche die wij gebruikte, was eigenlijk een bak met water waar het water uitliep wanneer die vol was", zegt directeur Eddy Gieraerts van fruitboomkwekerij Carolus uit Nieuwerkerken. "Op die manier kan je een boom wassen. In de douche die we nu hebben, kunnen we twee pallets fruitbomen tegelijkertijd wassen en kunnen we zelf instellen met hoeveel water we dat doen. Hoeveel water we uiteindelijk gebruiken, ligt maar net aan hoe vies de boom is."


De oude bomendouche van fruitboomkwekerij Carolus waar het overgelopen water uit de oranje bak over de bomen viel.

Houdbaarheid
Volgens Eddy Gieraerts van Carolus is het een meerwaarde dat de bomen behandeld en vochtig het transport ingaan. Doordat de machines uit Kruiningen daarvoor zorgen, komen de bomen in goede staat aan bij de telers. "Natuurlijk willen we dat de fruitbomen de soms verre transporten goed doorstaan, sommige landen eisen voor hun import dat de bomen en wortels proper zijn", vertelt de directeur uit Nieuwerkerken. "Door de bomen te wassen en eventueel te behandelen tegen schimmels, blijft de boom in goede conditie. Dankzij de boomdouche elimineren we het gevaar van uitval door uitdroging en bewaring."



De fruitbomen die klaar zijn op gedoucht te worden.

Kwekerij
Samen met de kwekerij uit Nieuwerkerken heeft Burg er ongeveer tien maanden over gedaan om tot het product te komen dat zij nu hebben. Volgens Eddy van de fruitboomkwekerij werd iedereen binnen zijn bedrijf betrokken om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. "Van heftruckchauffeur tot en met de mechanicus werd betrokken bij het maken van de machine van Burg", zegt de directeur van Carolus. "Op die manier weet iedereen hoe de bomendouche in elkaar zit en hoe we het nog beter konden maken." Joan bevestigt dat en vult aan. "Er kwam in dit geval een vraag vanuit de markt, of wij iets konden bedenken. Daar is deze specifieke machine uiteindelijk het resultaat van geworden." 


De fruitbomendouche gemaakt door Burg Machinefabriek, is te vinden bij appel- en perenboomkwekerij Carolus in Nieuwerkerken.

Regenwater
De machine die de bomen doucht, is volgens Eddy Gieraerts niet alleen efficiënt, maar ook nog eens duurzaam. "Voor onze machine gebruiken wij regenwater", vertelt hij. "Op de daken bij Carolus wordt regenwater opgevangen met ongeveer een oppervlakte van 3000 m². Op die manier proberen wij ecologischer te werk te gaan, maar betaalt de machine dankzij de duurzaamheid zichzelf ook nog eens terug."


Het water uit de machine is afkomstig van regenwater.

Werking machine
Maar hoe de fruitbomendouche nu werkt? Klik hieronder op de video om het wasproces van de bomen te bekijken.


Voor meer informatie: 
Burg Machinefabriek B.V.
Weihoek 11,
4416 PX Kruiningen (Nederland)
T: +31(0)113 501373
F: +31(0)113 502108