Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Samenwerking is de enige weg vooruit"

Belgische hardfruitsector komt in actie

Tholen - Om de Vlaamse hardfruitsector een duwtje in de rug te geven, hebben het Departement Landbouw en Visserij en de sector een toekomststrategie uitgetekend en dit vertaald in een actieplan. Dit actieplan is ondertekend door de Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege, en de sector.

Reactie Veerle van der Sypt
Veerle Van der Sypt van Fresh Trade Belgium legt uit dat dit een startpunt was van een actieplan. "Het kader is gevormd en nu begint het pas echt. De overheid heeft dit initiatief genomen en werkt dit uit met de hele keten. Elke schakel krijgt nu haar eigen taak. Wij van Fresh Trade Belgium zijn met name gericht op nieuwe markten en marktontwikkeling. Er zijn drie ramen: kwaliteit, rendabiliteit en onderzoek. Per raam zijn acties geformuleerd en per actie is een uitvoerder geselecteerd."

Ze geeft aan dat er al veel werd gedaan in de fruitsector, zoals de promoties van VLAM. "Maar op verschillende gebieden wordt ook regelmatig langs elkaar heen gewerkt. Er wordt nu een duidelijke structurele samenwerking gevormd en door dit platform streven we verbetering na op verschillende vlakken. expertises uit de fruitsector worden nu bij elkaar gevoegd en gaan samen werken aan verschillende uitdagingen. Door zaken aan elkaar te melden krijgen die op deze manier een extra push."

De belangrijkste reden voor de opzet van dit actieplan is nog steeds de Russische boycot. Hierover zijn veel frustraties in de sector vanaf 2014. Er moest nu echt wat gebeuren. De overheid steekt haar hand uit en de sector neemt deze aan. Ziet de toekomst van de fruitsector en nu rooskleuriger uit? "De ingesteldheid is in ieder geval positief en samenwerking is de enige weg vooruit. Hierdoor staan we samen sterk en zal de sector meer kunnen bereiken. We gaan ons allemaal inzetten!"


Klik hier voor het volledige plan

De Vlaamse hardfruitsector
De hardfruitsector kent in Vlaanderen een jarenlange traditie met hoge naam en faam. Miljoenen consumenten genieten elke dag van het gezonde, lekkere fruit dat de sector produceert. Toch gaat de fruitsector door een dal sinds het Russische importverbod uit 2014. Sinds dit jaar kunnen we geen fruit meer uitvoeren naar Rusland, terwijl dat land in 2013 nog goed was voor 37% van alle uitgevoerde Belgische peren en 10% van alle uitgevoerde Belgische appelen. Een oplossing voor het Russisch embargo op de invoer van Europees fruit lijkt niet meteen in de maak. Recent kwam er nog de vorstschade bovenop. De sector heeft zelf al aanzienlijke inspanningen geleverd om alternatieven te zoeken, maar nieuwe afzetmarkten vinden is niet evident en vergt aanzienlijk wat tijd. Ook binnen Vlaanderen worden er inspanningen rond fruit geleverd. Zo werd de schoolfruitregeling, waarbij kinderen worden gestimuleerd om gezonde tussendoortjes te eten, recent aangepast zodat het schoolfruit vanaf volgend schooljaar eenvoudig aangevraagd kan worden.

Werf 1: inzetten op kwaliteit

De kwaliteit van ons hardfruit is een totaalconcept dat iedereen aanbelangt: van boomkweker tot fruithandelaar en consument. Onderzoekscentra begeleiden de sector bij de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technieken en nieuwe variëteiten om de kwaliteit nog te verbeteren. Er wordt gestreefd naar één gezamenlijk kwaliteitslabel dat kan zorgen voor uniformiteit voor de hele sector.

Werf 2: inzetten op rendabiliteit
Rendabiliteit is het uitgangspunt voor duurzaam ondernemerschap. De telers willen het economische rendement verhogen door kosten te reduceren, zonder in te boeten op de kwaliteit. Smart farming, Integrated pest management (IPM) en innovatieve productverwerking krijgen een hoge prioriteit.

Werf 3: bepalen van een onderzoeksagenda
Een integrale aanpak op het vlak van onderzoek in de hardfruitsector, is van essentieel belang om werf 1 en werf 2 te realiseren. Alle Vlaamse fruittelers en alle schakels van de keten zetten samen met de overheid maximaal in op onderzoek rond kwaliteit en rendabiliteit in de ruime zin.

Klik hier voor het volledige plan