Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoet vooruitzicht Egyptische zoete aardappelen

Het Egyptische seizoen voor rode uien is over het algemeen gemiddeld verlopen. "De prijzen waren niet zo hoog als vorig jaar wat deels te danken is aan de devaluatie van het Egyptische pond en daarbij was de handel ook minder levendig. "Desondanks zijn we redelijk tevreden," legt Ahmed El Bessoumy van het Egyptische AgroAlex uit. 

"We hebben een prima seizoen achter de rug met een sterke vraag. Met onze rode uien vullen we het gat tussen de oude en nieuwe Nederlandse uienoogst aan en dit is zo'n beetje onze marktperiode. Vorig jaar hebben we ons seizoen eerder beëindigd vanwege de slechte kwaliteit. Omdat we onze producten eerder op de markt hebben gebracht, hebben we kunnen profiteren van hogere prijzen, zodat we toch een redelijk seizoen hadden."

Volgens El Bessoumy hebben andere producerende landen goedkopere uien geleverd dan Egypte. "Dit jaar hebben we onze uien opgeslagen om ze later in het seizoen te kunnen vermarkten. Dit leverde ons hogere prijzen op maar deze waren niet zo hoog als vorig jaar. Het was dus al met al geen geweldig seizoen maar ook niet rampzalig."

El Bessoumy verwacht dat de export van rode uien nog hoogstens drie weken zal duren. "Het hangt allemaal af van de Nederlandse productie. Zodra de Nederlandse uien op de markt komen, is er geen vraag meer naar Egyptische uien."






Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland zijn de belangrijkste markten voor AgroAlex. Het bedrijf heeft inmiddels een ruime ervaring in de export naar deze regio's en heeft dan ook geen plannen om de export naar nieuwe markten uit te breiden. "Zo nu en dan komen er tijdelijke situaties op de markt voor zoals een tekort aan uien in India, maar afgezien hiervan beperken we ons tot de export naar de voor ons vertrouwde markten. 

Gezien het tijdstip van het Egyptische exportseizoen is de concurrentie gering, en zijn andere Egyptische bedrijven de grootste concurrenten van AgroAlex. "Interne concurrentie hangt af van de schaal waarop men werkt. Wij zijn één van de grootste exporteurs en we hebben een reputatie opgebouwd bij retailers die weten dat we kwaliteit leveren. Er wordt ook op de prijzen geconcurreerd maar als het aankomt op de kwaliteit dan zijn wij de belangrijkste uienexporteur van Egypte."

Zoete aardappelen
Vanaf augustus zal AgroAlex ook zoete aardappelen gaan leveren aan markten in Europa, waar de vraag naar dit product groeit. Zoete aardappelen zijn een betrekkelijk nieuwe categorie voor AgroAlex. "Amerikaanse zoete aardappelen zijn misschien kwalitatief iets beter maar de onze zijn goedkoper. Hoewel we de markt willen betreden, is dit een voor ons nieuw product. Vorig seizoen hebben we de eerste zendingen zoete aardappelen geëxporteerd, die met name voor de Britse markt bestemd waren."

De gestegen consumptie van zoete aardappelen in het Verenigd Koninkrijk is voornamelijk te danken aan het grote aantal consumenten met een Aziatische achtergrond op deze markt. "We exporteren ook naar Duitsland en Nederland maar Het Verenigd Koninkrijk is veruit onze grootste afzetmarkt."



Bij het ontwikkelen van de zoete aardappelcategorie heeft AgroAlex voordeel van zijn kennis over de reguliere aardappelteelt. "Aardappelen zijn ons belangrijkste product. We beschikken al over alle noodzakelijke faciliteiten, pakstations, netwerken en hebben onze logistiek en relaties met retailers op orde. Het was dus relatief eenvoudig voor ons om over te schakelen naar zoete aardappelen."

Dit jaar zal AgroAlex naar schatting 20 tot 30 containers zoete aardappelen exporteren. De helft van de productie wordt aangeleverd door gecontracteerde telers en de andere helft door het bedrijf zelf. Het klantenbestand bestaat hoofdzakelijk uit grote retailketens. 

"De grootste uitdaging als nieuwe exporteur is om je aanwezigheid op de beste markten te vergroten en in contact te komen met retailers. We werken hier al drie jaar aan," vervolgt El Bessoumy. "Vorig jaar besloot de regering van Egypte om het Egyptische pond te devalueren. Hierdoor stegen de prijzen van importproducten, waaronder die van grondstoffen. Voor ons als exportbedrijf was het echter een prima jaar. We konden op de wereldmarkt zeer concurrerende prijzen bieden en hebben hierdoor rechtstreekse contracten met buitenlandse retailers kunnen sluiten voor de export van verpakte producten." 

Voor meer informatie: 
Ahmed Khlaed El-Besooumy
Agroalex Group
Tel: 00203-593-2320
Mob: 00201-224-4125
Publicatiedatum: