Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innate Potatoes

Simplot wil GGO-frites in Australië en Nieuw-Zeeland verkopen

JR Simplot heeft het FSANZ om toestemming verzocht voor het exporteren van genetisch gemodificeerde aardappelproducten naar Australië en Nieuw-Zeeland. Het is niet volledig duidelijk op welke specifieke producten de aanvraag van toepassing is. 

Simplot zal geen GGO-aardappelen gaan exporteren aangezien er geen aardappelen naar Australië of Nieuw-Zeeland geëxporteerd mogen worden. Toch heeft de Nieuw-Zeelandse Soil & Health Association zich tegen de aanvraag uitgesproken met als reden dat er veel GGO-producten in het land te koop zijn maar dat consumenten hier niet van op de hoogte zijn omdat de etiketteringsvoorschriften producenten niet verplichten dit op de verpakking te vermelden. De enige aardappelproducten die geïmporteerd mogen worden zijn bewerkte producten zoals diepgevroren voorgebakken frites, chips, aardappelzetmeel en alcohol. 
 
Verklaring FSANZ:
"FSANZ beoordeelt de veiligheid van voedingswaren die in de voedselvoorzieningsketen terechtkomen. Er is hiervoor geen informatie vereist met betrekking tot de verwerker van een product, noch over de importeur." Simplot Australia bezit in Australië en Nieuw-Zeeland de rechten van het merk Birds Eye waaronder een assortiment diepvriesgroenten,-aardappelen, -vis en snacks wordt verkocht. JR Simplot heeft laten weten dat met name drie aardappelrassen in de Verenigde Staten genetisch gemodificeerd zijn, de Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic. Deze rassen werden gemodificeerd om ze beter bestand te maken tegen kneuzingen, de vorming van acrylamide gedurende het bereidingsproces en tegen aardappelziekte. In de Verenigde Staten zijn de aardappelen op de markt gebracht als 'Innate Potatoes'. 

Uit de beoordeling van FSANZ is gebleken dat de toepassing van GGO-aardappelen geen gevaar voor de volksgezondheid of voedselveiligheid vormt. Het FSANZ baseert zich hierbij op de basisprincipes die het twintig jaar geleden heeft ontwikkeld en gepubliceerd zijn als richtlijnen door de Codex Alimentarius Commission en wereldwijd toegepast worden. Hoewel de ethische bezwaren tegen de technologie blijven bestaan, kunnen consumenten er op vertrouwen dat GGO-producten die volgens dit protocol worden beoordeeld geschikt zijn voor de voedselproductie en even veilig zijn als niet-gemodificeerde producten. Wanneer consumenten hier echter aan twijfelen dan kunnen zij het best kiezen voor verse in Nieuw-Zeeland geteelde aardappelen of op de verpakking nagaan of het product in Nieuw-Zeeland is geproduceerd. Vorig jaar exporteerde Nieuw-Zeeland 99.000 ton aardappelproducten en importeerde het land er 14.500 ton.

Publicatiedatum: