Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
evofenedex:

Akkoord met Japan goed voor export

Het akkoord dat de handel tussen de Europese Unie en Japan vereenvoudigt, leidt tot een groei van de export en zorgt voor meer banen in Nederland. Dat stelt ondernemersvereniging evofenedex in een reactie op het in Brussel ondertekende principeakkoord tussen Brussel en Tokyo. Voor het einde van het jaar moet er een definitief handelsakkoord liggen.
 
evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, denkt dat de handel van en naar Japan eenvoudiger wordt omdat het akkoord diverse handelsbarrières wegneemt.
 
Concurreren
Het akkoord schaft 99 procent van de importheffingen binnen 15 jaar af, waardoor Nederlandse ondernemers beter kunnen concurreren op de Japanse markt. Spekkopers zijn onder meer de auto-industrie en groente-, bloemen-, melk- en kaasproducenten. Voor bepaalde zachte kazen vindt er bijvoorbeeld een verruiming van de bestaande quota plaats. Ook is afgesproken dat Japan 205 geografische aanduidingen van Europese producten gaat erkennen, waardoor productenbenamingen beter beschermd zijn en opgetreden kan worden tegen imitatieproducten. Het akkoord maakt het voor Europese ondernemers ook mogelijk om mee te dingen in openbare aanbestedingen in Japan, iets dat tot voorheen niet mogelijk was.
 
Banen
Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van ons nationaal inkomen. Nederlandse bedrijven exporteren nu al voor drie miljard euro aan goederen naar Japan en importeren voor ruim acht miljard euro. Zo is het land een belangrijke exportbestemming voor kaas: zo'n 2,5 procent van de totale Nederlandse kaasproductie gaat naar Japan. Naar verwachting neemt de totale handel tussen de EU en Japan door een akkoord met bijna honderd miljard euro extra toe. Het akkoord leidt daarmee tot honderden extra banen in Nederland.
 
Bron: EVO
Publicatiedatum: