Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bart Nicolai specialiseert zich in overkappingen en hagelnetten

"Bij slecht weer oogst je zonder overkapping maar gemiddeld de helft"

Tholen - Onlangs werd bekend dat maar 5 tot 10% van Belgische kersen overkapt is. "We merken dat er steeds vaker extreme weersomstandigheden zijn en adviseren telers daarom ook hun kersen te overkappen", vertelt producent Bart Nicolai. "Zonder overkapping oogst je bij slecht weer maar gemiddeld de helft. Met overkapping heb je meer teeltzekerheid."



Voordelen

Bart somt de voordelen op van het overkappingssystemen van zijn bedrijf Nicolai protect systems. "Allereerst is er een grote oogstzekerheid bij regen en hebben de kersen geen barsten. Daarnaast zal de middenprijs stijgen. Er is met dit systeem continuïteit in de afzet en vermarkting en de producten zijn van goede kwaliteit. Ook is er minder schade door vogels." Dit zijn niet de enige voordelen. "Bij nachtvorst in de lente is er door de overkapping een temperatuurwinst van 6 à 7 graden in combinatie met van paraffinekaarsen die rondom het perceel moeten worden geplaatst. Andere pluspunten zijn dat het positief is voor de vruchtzetting, je creëert namelijk een microklimaat. Ook houdt dit wind en zonnebrand tegen en is er minder drift tijdens het spuiten." Klanten kunnen ook nog apart een insectennet bijbestellen. "Dit is de ideale oplossing tegen Drosophila suzukii en kersenvlieg. Deze opgenoemde positieve voordelen bieden u concrete mogelijkheden om de kostprijs onmiddellijk terug te verdienen."



Bart teelt appelen, peren en kersen op een areaal van meer dan 100 hectare, waarvan 24 hectare kersen en 11 ha overkapt. Daarnaast heeft hij zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in het maken en leveren van overkappingen en sinds kort ook hagelnetten.



Meerdere manieren
Momenteel biedt hij verschillende soorten overkappingen. "Het klassieke systeem ligt op een prijsniveau van tussen de 28 en 43.000 euro per hectare. Een oprolsysteem kan later bij geplaatst worden. Het onlangs ontwikkelde nieuwe systeem inclusief oprolsysteem en nok-verluchting ligt rond de 80.000 euro per hectare. Het lijkt een luxe investering, maar dat is het zeker niet. Het is nodig. We maken alles op maat van de klant. Ze zijn beide van zeer goede kwaliteit. Het grote verschil is dat je met het klassieke concept meer tijd kwijt bent en vier tot zes mensen nodig hebt ook hoogtewerker en jaarlijkse kost van ongeveer 1000 tot 1500 euro open en dicht doen. Het nieuwe systeem is veel sneller op en afrollen van de folie - binnen 2 à 3 uur per hectare - en dat kan met twee personen. Je bespaart dus ook een hoop geld. Onlangs is die nieuwe overkapping geïnstalleerd bij pcfruit in Sint-Truiden."

Voor meer informatie:
Bart Nicolai
Nicolai Protect Systems
bartnicolai3@gmail.com
T: +32 495504076