Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar robuuste blauwe bes voor machinale pluk

In de Amerikaanse staat Noord-Carolina is de blauwe bessenpluk in volle gang. De markt voor dit verse, lokaal geteeld fruit groeit gestaag. Op de universiteit van Noord-Carolina wordt gewerkt aan de verdeling van blauwe bessenrassen die beter aan de verwachtingen van de sector beantwoorden. 

Onderzoeker Hamid Ashrafi legt uit dat het veredelingsprogramma gericht is op de ontwikkeling van productievere rassen die machinaal geplukt kunnen worden. "Zo'n 75% van de blauwe bessen die in Noord-Carolina geteeld worden zijn bestemd voor de verse verkoop en consumenten hebben uiteraard geen interesse in fruit dat gekneusd is als gevolg van machinaal oogsten," licht Ashrafi toe. 

"Op dit moment wordt 20% van de blauwe bessen machinaal geplukt en 80% met de hand. Het met de hand plukken is echter duur en hier willen we iets aan doen." Ashrafi doet momenteel onderzoek naar het verbeteren van de stevigheid en knapperige textuur van de blauwe bessen zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengsten.
Publicatiedatum: