Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Nederlands bedrijf geïnteresseerd in aspergeteelt in Antequera

Villanueva del Trabuco, een stad in de regio Antequera, blijft werken aan de promotie van asperges als een alternatief voor de in de regio traditionele olijventeelt. Een Nederlands bedrijf heeft interesse getoond in de aankoop en export van groenten die op de gemeentegronden zouden worden geproduceerd, waar het weer hier perfect voor geschikt is. 

Het bedrijf is in feite van plan de eigen productiemethoden met aspergetelers in Villanueva del Trabuco te delen om de uiteindelijke productie te optimaliseren. Met deze methoden zou het ook mogelijk zijn om in de maanden januari en februari in kassen te telen. Momenteel is er dan nauwelijks productie. 

De lokale overheid werkt aan de oprichting van een coöperatie om verschillende producenten in samen te brengen, om de verwerking en verkoop van in Villanueva del Trabuco geteelde gewassen aan Nederland te waarborgen. 

Na diverse vergaderingen heeft de gemeenteraad hiervoor al kosteloos een verwerkingsfaciliteit aan de aspergetelers ter beschikking gesteld, alhoewel de oprichting van de coöperatie nog geformaliseerd moet worden. Als de overeenkomst met het Nederlandse bedrijf tot stand komt, hopen ze dat het bedrijf de machines ter beschikking stelt om met de verwerkingsactiviteiten te kunnen beginnen. 

De landbouwgrond zal natuurlijk door de telers zelf worden verstrekt. Velen hebben reeds grond dat optimaal zou kunnen zijn voor de aspergeteelt. Hoewel de gemeenteraad niet betrokken zal zijn bij het beheer van de coöperatie wanneer deze is opgericht, zal het wel zorgen voor verbinding met de verschillende overheden, zodat de partners gemakkelijker toegang hebben tot de verschillende subsidies in deze sector. Deze steun zal in de toekomst van groot belang zijn om de verschillende processen die bij de asperge-oogst komen kijken te verbeteren.
Met de oprichting van de coöperatie verwacht de gemeenteraad op lange termijn mogelijk 100 banen te creëren voor zowel de oogst als de verwerking. In het net afgeronde seizoen hebben de telers van Villanueva del Trabuco zo'n 50.000 kilogram asperges geoogst, een veelbelovend cijfer voor de toekomst.

Bron:laopiniondemalaga.es
Publicatiedatum: