Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe rassen verlengen seizoen

Vroeg en positief begin voor Britse kersen

Het Engelse kersenseizoen werd het hele jaar door gestimuleerd door het milde weer. Een warme periode tijdens de bloei en de hete periode van een paar weken geleden hebben het seizoen een week tot tien dagen vooruitgesneld vergeleken met een 'gemiddeld' jaar.

"We zijn net begonnen met het plukken van onze vroege rassen Merchant en Vanda", vertelt Emily Livesey, fruitmanager bij Lower Hope Fruit in Noord-Herefordshire. "Het fruit is groot en de kwaliteit is goed. We hadden geluk met veel zonlicht en droog weer, wat goed is voor kersen."



Kent zal de komende weken in de piekvolumes zitten, ook gestimuleerd door het mooie weer. Emily zei dat het hele Britse seizoen een week voorloopt sinds de voorjaarsbloei. "De hittegolf van twee weken geleden heeft er echt gas op gezet. Het fruit heeft de neiging sneller te kleuren met de warmte, maar de interne rijpheid wordt dan niet net zo sterk beïnvloed. Deze week is het koeler."



Lower Hope Farms teelt 15 verschillende kersenrassen. De grootste volumes zijn van de Summer Sun, Stella en Lapins. Daarna wordt overgegaan op de Kordia, Karina, Regina en Sweetheart. De vele rassen dienen om het seizoen te verlengen. Ze hebben ook een aantal nieuwe soorten, zoals de Gracestar en Korvic: vroege seizoenrassen. "Ons seizoen zal eind augustus aflopen, dit jaar waarschijnlijk wat eerder dan normaal, maar we hopen dat we nog steeds Sentennials zullen plukken - een week later dan de Sweetheart."



Het Britse seizoen loopt nu van begin juni tot half september, wat veel langer is dan 3-4 jaar geleden toen het seizoen alleen juli en augustus besloeg. Er zijn kersentelers van Zuid-Engeland tot Schotland, wat samen met de nieuwe rassen ook het seizoen verlengt. Een langere beschikbaarheid verhoogt de consumentenvraag en helpt ruimte op de schappen bij retailers te verzekeren.

"Met Spaans fruit op de schappen kunnen we het seizoen starten: het bouwt de verkoop op voor als het Britse seizoen begint. Zolang onze seizoenen niet botsen, is er geen probleem. Maar als het Spaanse seizoen laat is en wij vroeg zijn, dan zou er sprake zijn van een overaanbod. Dat is dit jaar niet het geval. Ze lopen goed langs elkaar op. Het wordt vrij warm in Spanje, dus de volumes zullen kleiner worden als de Britse volumes beginnen te groeien."
Publicatiedatum: