Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Oleg Pugaev, landbouwconsulent Nederlands-Russische ambassade

Update Russisch verbod op geïmporteerde Turkse tomaten

Oleg Pugaev, landbouwconsulent aan de Russische ambassade in Nederland, gaf updates over de importsituatie van Turkse tomaten en over de toekomstige ontwikkelingen.

Wat is de huidige situatie wat betreft de import van Turkse tomaten in Rusland?

"Overheidsresolutie 672 van 2 juni 2017 verbiedt het importeren van tomaten uit Turkije."

Verschillende rapporten melden dat Turkije in een bepaalde periode wel tomaten naar Rusland mag exporteren. Wat kunt u hierover zeggen?
"Ik weet alleen van de officiële verklaring: onze vicepremier Arkady Dvorkovich zei dat we zullen blijven proberen mogelijkheden te vinden voor de exporteurs van Turkse tomaten. Hij noemde dat wordt overwogen om tussen november en april een beperkte levering van tomaten uit Turkije toe te staan (2 juni, Sint-Petersburg)."


De Russische premier Dmitry Medvedev en de Turkse premier Binali Yildirim

Hoe zit het met andere groenten en fruit? Hoe beïnvloedt het de markt nu de meerderheid van de producten mag worden geïmporteerd? En merkt u dat er weer Turkse producten beschikbaar zijn op de Russische markt?

"De import van andere groenten en fruit is toegestaan. Er zijn nog geen officiële statistieken, maar onze consumenten hebben naar mijn idee nog geen grote verschillen gevoeld. Het is nu het 'hoogseizoen' in termen van AGF-productie en -aanbod."

Nog andere ontwikkelingen in de Turks-Russische bilaterale handelsovereenkomst? Wat is de volgende stap voor beide landen?

"Momenteel is de markttoegang voor Russische vlees- en pluimveeproducten naar Turkije en voor groenten en fruit in de andere richting het belangrijkste onderwerp in het kader van de bilaterale samenwerking."

De sancties voor de handel met Rusland zouden de ontwikkeling van de binnenlandse handel moeten stimuleren. Er wordt ook gezegd dat het de export concurrerender maakt. Wat kunt u hierover zeggen?

"Volgens de officiële statistieken (van 27 juni 2017) is de totale groentenproductie 433.500 ton waard. Dat is een stijging van 36,3%, vergeleken met vorig jaar. Er werd 325.300 ton komkommers (+33,3%) en 10.300 tomaten (+58%) geoogst. De productie van andere groenten bedroeg 6.900 ton. De leidende Russische regio's zijn Krasnodar (59.300 ton), Stavropol (27.400 ton), Bashkortostan (25.100 ton), Tatarstan (24.300 ton) en Karachay-Cherkessia (23.500 ton)."


De Russische en Turkse vicepremiers tekenen de overeenkomst onder toeziend oog van de premiers van beide landen. 

Wordt Rusland steeds meer zelfvoorzienend in voeding? Wat zijn de plannen of strategieën voor de Russische AGF-sector?


"Het strategische doel is niet alleen zelfvoorzienend te zijn qua voeding, maar ook om de rest van de planeet te voeden. Ik geloof dat Rusland perfect in staat is dit te doen en ik hoop dat we het samen met Nederland (een van de wereldleiders op het gebied van innovaties voor de agro- en voedselsector) sneller en op een duurzame manier kunnen doen."

Voor meer informatie:
Oleg Pugaev
Russische ambassade in Nederland
Tel +31 70 346 8888
Mob +31 62 6496059
Fax +31 70 361 7960
E-mail opugaev@hotmail.com
Publicatiedatum: