Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Hanssens, hoofdagronoom Ardo:

"Alles hangt af van de regen in de komende periode"

Tholen - Ardo, een van de grootste groentenverwerkingsbedrijven in Europa, gaat een moeilijk seizoen tegemoet. "2017 is een van de slechtste jaren. Alles hangt af van de regen in de komende weken", vertelt hoofdagronoom Jan Hanssens van Ardo. "Met een oogst van -5 tot -20 procent kunnen we leven maar met -30 procent loopt het fout." Vorig jaar telde Ardo tot -25% oogsten. Ook bonen zakten tot 20% minder productie. Nu houden ze rekening met de helft of nog minder erwten. Ook voor bloemkool is een verlies van 40 tot 50 procent voorzien. Ardo hanteert een stabiele prijzenbeleid, dus misoogsten hebben een grote invloed op de winstgevendheid.


Ardo Ardooie en hoofdagronoom Jan Hanssens

Speculeren

Om voor stabiele prijzen te kunnen produceren wordt 85 tot 90 procent van de inkoop vooraf gecontracteerd. Jan Hanssens: "Hoewel dat met een aantal groenten, zoals bewaarpeen, prei, knolselderij en uien mogelijk is, gaan we niet speculeren. Dat zou de relatie met onze telers geen goed doen. Zeker niet in deze tijden. Ik heb nog nooit zoveel e-mails en telefoontjes gekregen met het aanbod voor gratis af te halen peen."

Markt
De markt voor diepvriesproducten is volgens Ardo in Europa stabiel. Wereldwijd groeit de markt nog licht mede door gunstige vervoerstarieven voor retourvracht naar Zuid-Amerika. Jan: "Antwerpen, Rotterdam, Brazilië is goedkoper dan Antwerpen, Rotterdam, Madrid. Maar daarbij geldt: Verkopen is één, tevreden klanten en markten bewerken is een andere zaak."



Vries vs vers
Adro wil af van de naam diepvriesgroenten maar spreekt liever over vries vers. Volgens Ardo zitten in hun producten ten minste evenveel vitaminen en mineralen als in versproducten. Ondersteunend bewijs is een wetenschappelijke studie die het verloop van het vitamine C-gehalte in bonen weergeeft. Wanneer deze kort na oogst zijn ingevroren, blijft het vitamine C-gehalte hoger dan bonen die na 3 dagen nog als versproduct in de supermarkt verkocht worden.



Andere voordelen die Ardo benadrukt zijn: er is 100 % volumegarantie, lange houdbaarheid (18 tot 30 maanden) en gemak (de groenten zijn gereinigd, gewassen, voorgesneden en dus klaar voor gebruik). Ook benadrukt Ardo dat de prijs van hun producten stabiel is en er bovendien alleen betaald wordt voor consumptie. Er wordt alleen betaald voor het aantal kilogram bruikbaar product. De hoeveelheid afval bij sommige producten is best groot, 3,8 kg/10 kg voor bloemkool, 4,9 kg voor boerenkool en 4,2 kg bij prei.


Trends
Het Ardo-productbeleid is gericht op diversiteit. Er worden voortdurend nieuwe producten of mixen ontwikkeld door een team van culinaire adviseurs die in contact staan met gebruikers en trends in de gaten houden. Het Ardo gamma bestaat uit vriesverse groenten, groentemengelingen, groentebereidingen, kruiden, fruit, kruiden, pasta en rijst. Het gamma is onderverdeeld in 9 productgroepen, elk met hun eigen toegevoegde waarde en toepassingsmogelijkheden in de keuken, zoals het voorgekookte Express-assortiment, de organische Bio-producten en van losse producten tot puree van groenten en fruit voor bijvoorbeeld smoothies. Om het de grootkeukens makkelijk te maken is er Ardo Culinair, een online receptenboek op basis van Ardo producten. Daarin speelt Ardo in op de trend van minder koolhydraten en vegetarische gerechten. Voorbeelden zijn de een regenboogpizza op basis van bloemkooldeeg, pannenkoekjes van zoete aardappelpuree en zoete aardappel frites.


Regenboogpizza met bloemkoolbodem, smoothies en zoete aardappelfrites

Feiten
In deze periode van het jaar is het rustig in de fabriek. Een van de vier productielijnen is in gebruik voor het produceren van bloemkoolrijst voor de Amerikaanse markt. Amerika is een van de 60 landen waar Ardo producten naar toe gaan. Er werken meer dan 3800 mensen en de omzet is ruim 840 miljoen euro op basis van 762 000 ton productievolume. De verwerking van de productie vindt plaats op 21 productielocaties, in de meest productieve teeltgebieden van 9 Europese landen. Ze richten zich op drie markten: de retail, foodservice en foodindustrie.



Ardo Ardooie

Duurzaam
Ardo ontwikkelt zich tot een duurzaam bedrijf. Ardo investeert in zijn fabrieken om de efficiëntie te verbeteren, het energie- en waterverbruik te beperken en zijn CO2-voetafdruk te verkleinen. Al het groenteafval wordt bijvoorbeeld verwerkt tot groene energie, in de Ardo vestiging in Ardooie kunnen ze daarmee 50 % van hun behoefte opwekken. Het duurzame gedachtegoed is verankerd in een beleidsverklaring en jaarlijkse verslaglegging in het rapport Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (i.p.v. een jaarverslag).


Ardo Ardooie
Wezestraat 61
8850 Ardooie
België
T: +32(0)51 310621
info@ardo.com
www.ardo.com