Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BWM gebruikt pomelo voor veiligheidsuitrustingen

De pomelo lijkt op een grapefruit. Door de structuur van de dikke schil wordt de vrucht goed beschermd als hij van de boom valt. BWM heeft zich samen met een groep Duitse bedrijven en universiteiten laten inspireren door deze vrucht bij het ontwerp voor hun nieuwe veiligheidsuitrusting. Deze uitrusting is een onderdeel van het bio-geïnspireerde Safety Systems project. 



De schil van de pomelo vangt de klap van een val goed op, omdat het gemaakt is van auxetisch materiaal. Dit betekent dat de stof dikker wordt wanneer de vrucht uitrekt. De onderzoekers van dit project kopieerden de structuren om schuim en samengesteld textiel te creëren. Daarna pasten ze deze materialen toe op hun prototype veiligheidsuitrusting zoals handschoenen en beschermende inzetstukken. Deze waren 20% lichter, sterker en stabieler dan de huidige materialen. 

BWM is het eerste bedrijf dat deze nieuwe veiligheidsuitrusting overweegt toe te passen bij fabrieksmedewerkers. Het bedrijf ziet nog meer manieren om het materiaal op de markt te brengen. Aangezien de stof ademend en flexibel is, kan het ook gebruikt worden in de uitrusting voor motorrijders. Een helm zou het hoofd evenveel beschermen als de huidige uitrusting, maar zou minder wegen. 
Publicatiedatum: