Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slecht weer schrikt Pakistaanse mango-exporteurs niet af

Pakistan is een grote producent en exporteur van mango's op de wereldmarkt en heeft alleen buurland India als concurrent. Het land exporteert 10% van zijn mango's naar alle delen van de wereld, waaronder klanten in Europa, Noord-Amerika, Azië, het Pacifisch gebied, het Midden-Oosten en de CIS-landen, zoals Kazachstan, Oezbekistan. 

De mango-export vindt op drie manieren plaats: over land naar nabijgelegen landen, over zee naar het Midden-Oosten en per luchtvracht naar veraf gelegen markten. Volgens Abdul Malik, voorzitter van de All Pakistan Fruit and Vegetables Exporters, Importers and Merchants Association (PFVA), worden de mango's voor de Verenigde Arabische Emiraten veelal over zee vervoerd. Naar markten zoals Japan, Korea, Australië, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk worden de mango's per luchtvracht verzonden. "Onze grootste afnemers zijn onze buurlanden: Iran, Afghanistan en de CIS-landen. We hebben ook de Chinese markt geopend met onze Chaunsa mango's die in de maand juli beschikbaar zijn."
 

 
De Pakistaanse sector had weinig geluk dit jaar omdat harde wind en zware neerslag de oogst in de provincie Punjab hebben verwoest. Malik legt uit dat deze provincie meestal 60% van de mangoproductie in het land voortbrengt. Als gevolg van het onbestendige weer in de provincie zal het land dit seizoen 200.000 minder produceren en zijn exportdoelstelling van 100.000 ton mogelijk niet halen.

Malik blijft echter optimistisch. "Gelukkig zijn de weersomstandigheden in de regio Sindh goed. Deze regio is de belangrijkste producent voor onze buurlanden, met name de CIS-landen. Naast het goede weer in de Sindh regio, is ook de huidige wisselkoers zeer gunstig. Ondanks dat we kleinere volumes exporteren, krijgen we betere prijzen, wat de verliezen enigszins compenseert."


 
De huidige politieke situatie in het Midden-Oosten met betrekking tot Qatar en andere Arabische landen zal geen grote gevolgen hebben voor de Pakistaanse mangosector, legt Malik uit. "De Verenigde Arabische Emiraten zijn ons overslagpunt voor het Midden-Oosten. Van hieruit worden onze mango's naar de overige delen van deze regio geëxporteerd. Ondanks de huidige spanningen rondom Qatar maken wij ons geen zorgen omdat dit land geen grote volumes Pakistaanse mango's importeert."

Het Pakistaanse mangoseizoen start gewoonlijk in juni en eindigt in september, waarbij het land rivaal India net kan ontwijken, dat zijn mango's van maart tot juni vermarkt. India bedient namelijk dezelfde markten als Pakistan, zoals Australië, Iran, China en Korea. 
 
"India vormt meestal niet zo'n grote bedreiging voor onze sector omdat ons mangoseizoen in juni aanvangt wanneer het seizoen in India nagenoeg voorbij is. Alleen op sommige markten in het Verre Oosten is de concurrentie met India fel, met name in Maleisië, Bangladesh en Singapore. In Europa en buurlanden zoals de CIS-landen, Afghanistan, Iran en het Midden-Oosten is dat een heel ander verhaal. Hier hebben we vaste voet aan de grond en een sterke positie en ondervinden we geen concurrentie van Indiase mango's."

Voor meer informatie:
Abdul Malik
Union Fruit
Tel: +92 21 35891509; 35891067
Fax: +92 21 35206886
Mobile +92 333 2141796
E-mail: unionfruit@gmail.com ; unionfruit@unionfruit.com
www.unionfruit.com
Publicatiedatum: