Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

De wereldwijde avocadomarkt blijft maar groeien. Importeurs in Europa zoeken naar voldoende volumes om aan de stijgende vraag te voldoen. Telers en exporteurs zoeken naar diezelfde volumes en investeren in uitbreiding van de teelt. Niet alleen in Europa stijgt de vraag, ook in Azië heeft de consument de avocado ontdekt. Latijns-Amerikaanse landen staan te popelen om aam deze markten te leveren, maar onder ander de Chinezen zitten niet stil. In september moeten de eerste Chinese avocado's geoogst worden.

Mexico kijkt naar Azië en VS
Met een areaal van 120.000 hectare wordt de regio Michoacán gezien als marktleider. Tot nu toe staat de export op 945.000 ton dat vooral haar weg vond naar de VS, Europa, Azië en Canada. De VS is echter met stip de belangrijkste markt, goed voor 90% van het volume.

Een exporteur vertelt de afzet naar China te willen verdubbelen. De afgelopen twee jaar exporteerde het bedrijf 150 ton, voor dit jaar hoopt het bedrijf 300 ton te exporteren. De belangrijkste markt is nog altijd de Amerikaanse markt, goed voor 12.000 ton van deze exporteur. De Chinese markt lonkt echter en lijkt veelbelovend.
Een telersassociatie uit Jalisco werkt aan de export naar de VS, een belangrijke markt. Officiële cijfers zetten het areaal op 17.000 hectare, maar volgens telers ligt het werkelijke aantal dichter bij de 22.000 hectare of zelfs nog hoger. Het verschil is ontstaan doordat nieuwe aanplant niet altijd is meegeteld, zo claimen de voorstanders van de hogere areaalcijfers.

Normaal wordt er jaarrond biologische avocado's geteeld in het land, maar dit jaar is het seizoen beperkt tot 10 maanden. Dat was het gevolg van slecht weer en resulteerde in een 20-30% lagere oogst. Vanuit Europa stijgt de vraag jaarlijks. Een exporteur vertelt 70% van de productie naar Europa te verschepen. Belangrijkste markten zijn Nederland en Spanje die de avocado's verder over het continent verspreiden. De vraag is nog altijd groter dan het aanbod, dus van concurrentie uit Peru en Colombia is nog niet echte sprake, ondanks dat de landen tegelijkertijd aan de markt zijn.



Peru verwacht 20% groei
De weersomstandigheden aan het begin van het seizoen zullen gevolgen hebben voor het verloop van het seizoen, maar door nieuwe aanplant wordt een deel van het verlies gecompenseerd. Het land verwacht een groei van 20-25% dit jaar. De belangrijkste teeltregio's zijn La Libertad Department of Lima en Lambayeque. Het exportseizoen begint in februari en duur tot september. De piek ligt in juni en juli.

De VS zijn het belangrijkste exportland, kijkend naar regio's is Europa de belangrijkste markt. Rond de 60% van de export gaat naar Europa, de VS neemt 30% af en Azië 5%. In Azië zijn Japan en China de belangrijkste markt. Latijns-Amerika en Canada zijn ook goed voor 5%. De binnenlandse markt is nog beperkt. De ervaring die werd opgedaan met promotie op de internationale markt, wil de sector nu inzetten om de binnenlandse vraag te laten stijgen.

Azië is een nieuwe markt, maar al goed voor 5.000 ton export. Dit zal groeien naar 10.000 ton. Er zijn wel verschillen binnen het continent. De Japanse markt kent de avocado en de rijptechnieken, maar betaalt een lagere prijs dan de Chinezen. In China is de kennis rond het product echter beperkt, legt een exporteur uit. Nieuwe markten ziet Peru in Nieuw-Zeeland, Korea, Australië en Colombia.

Chili zet in op Azië
Exporteurs van de Hass avocado zullen zich op middellange en lange termijn meer gaan richten op de Aziatische markt, vooral China. De Association of Producers and Exporters of Hass Avocado ziet deze markt als de toekomst. De afgelopen twee jaar is er al veel gedaan aan promotie in Azië. Tot nu toe is Europa nog altijd de belangrijkste markt voor de avocado's. De exporteurs willen deze markt niet kwijt, volgens de organisatie is de focus op Azië vooral een kwestie van marktdiversifiëring. "We hebben onze ogen gericht op Azië omdat die markt leert om de Chileense avocado te consumeren en de consumenten zijn heel bewust bezig met gezonde voeding."

Chili telt 24.491 hectare avocado's voor commerciële teelt. Na een lange periode van droogte hersteld de productie en wordt het areaal weer uitgebreid. Toch staat de teller nog niet op het niveau van enkele jaren geleden, toen het land rond de 40.000 hectare avocadoteelt telde. Het grootste deel van het areaal is te vinden in de regio Valparaiso, ten noorden van Santiago. Vorig jaar waren de belangrijkste exportmarkten Nederland, dat functioneert als verdeler voor Europa, de VS, Verenigd Koninkrijk, Argentinië en China. De sector focust meer op export. Onder invloed van de prijs is de vraag op de binnenlandse markt gedaald.

Guatemala wil plek op wereldmarkt veroveren
De telers kunnen vrijwel jaarrond avocado's leveren, wel zijn er schommelingen in volume tussen de maanden. Deze periode is de aanvoer laag en onvoldoende om aan de binnenlandse vraag te voldoen. De piek van het seizoen ligt tussen oktober en mei, maar er wordt gewerkt aan een hogere productie om jaarrond te kunnen exporteren.
Er wordt al wel wat volume geëxporteerd. Een handelaar vertelt enthousiast dat de avocado's goed zijn ontvangen door Europese importeurs. Nu wordt er vol ingezet op een grotere productie om de export beter te kunnen benutten.

Meer export Colombia
Ten opzicht van 2015 is de export fors gestegen. Officiële cijfers spreken over een toename van 241%. Een vertegenwoordiger van een grote teeltorganisatie vertelt de productie te hebben zien groeien met 64%. In de komende jaren zal het areaal van deze teler alleen maar stijgen.
Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste exportmarkten. Dit jaar wordt Frankrijk aan het lijstje exportlanden toegevoegd, vertelt een exporteur. Het seizoen concentreert zich in de maanden augustus tot november, daarnaast is er een kleine oogst tussen februari en april. De teelt is uitdagend. Door het tropische klimaat in het land is de ziektedruk hoog. Ook door het wegtransport is Colombia minde aantrekkelijk, hoewel exporteurs er op wijzen dat de afstand per schip tot Europa korter is dan vanuit landen in het westen van het continent.

Dominicaanse Republiek: beperkte export
Vorig jaar is de avocado-export met 91% gestegen van 16,6 miljoen dollar in 2015 naar 31,7 miljoen dollar in 2016. Door de Mediterrane fruitvlieg is de export naar de VS teruggelopen, dat was de belangrijkste bestemming voor het fruit. Een aanzienlijk deel moest op de binnenlandse markt of op andere exportmarkten verkocht worden. De totale productie ligt tussen de 200.000 en 300.000 ton per jaar, waarvan ongeveer 10% (30.000 ton) geëxporteerd wordt. De resterende oogst is voor de binnenlandse markt.

Voor de telers zijn de vooruitzichten niet best, gezien de recente regen die in de bloesemperiode viel. Daardoor kan de oogst beschadigd zijn. De gevolgen zullen merkbaar zijn tegen het einde van dit jaar en begin volgend jaar. Daarnaast zijn ook de wegen beschadigd waardoor telers hun plantages moeilijk kunnen bereiken. De oogst piekt tussen oktober en maart, dan wordt 80% van de avocado's geoogst. Voor de telers is vooral de financiering een probleem, omdat de nieuwe aanplant pas na vier jaar in productie komt.

Kenia wil professionaliseren
Het einde van het seizoen nadert tegen eind juli. De maatvoering Hass en Fuerte wordt steeds kleiner. De prijzen stijgen echter door een tekort. Keniaanse handelaren liften daardoor mee op de hoge prijzen in Europa. Een handelaar verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen tot het einde van het seizoen. De eisen die gesteld worden aan het exportproduct zijn aangescherpt. Tot maart is de export verboden, tenzij het fruit een bepaalde rijpheid haalt. Dat is een positieve ontwikkeling, omdat er eerst geen toezicht was en exporteurs jaarrond konden exporteren. Met de nieuwe regels wordt de sector geholpen om een goede reputatie op te bouwen in Europa en nieuwe markten als Hong Kong, Singapore en Maleisië. Dit jaar is er vooral meer vraag uit Hong Kong. De markt in het Midden-Oosten verschuift, doordat Dubai en Oman voorheen fungeerden als doorvoerhaven voor Qatar, maar die grens is gesloten.

Zuid-Afrika: fantastische prijzen
Het exportvolume voor week 25 staat op 307.000 dozen met 2 kilo Hass en 106.000 dozen met 2 kilo greenskins. In het noorden is de oogst binnen. In Lowveld worden de Hass en late green skins geoogst. Fuerte en Pinkerton worden in KwaZulu-Natal geoogst. De Hass uit de zuidelijke regio's worden niet voor midden oktober geplukt om te profiteren van de aflopende seizoenen in andere landen.

De prijzen zijn goed, of zelfs "fantastisch." De maatvoering loopt uiteen. Door watertekort in Tzaneen vallen de kalibers kleiner uit. Dat geldt voor vrijwel het hele noorden. KwaZulu-Natal heeft meer regen gehad, waardoor de maten groter uitvallen. In het algemeen is het een 'off year' maar dat wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de nieuwe aanplant die in productie komt.

Israël: lucratieve avocado resulteert in investeringen
De afgelopen tien jaar is de productie gestegen tot 100.000 ton per jaar. Rond de 60% van de productie wordt geëxporteerd, waarvan 80% verscheept wordt naar Europa. Rusland is een andere belangrijke markt. Met meer dan 50.000 ton export is Israël goed voor 6% van de wereldwijde avocado-export. In de wintermaanden is Israël de belangrijkste leverancier op de Europese markt. De Europese vraag groeit tijdens het exportseizoen (oktober tot februari) minder hard dan in andere maanden. Israëlische exporteurs verwachten dan ook dat er nog veel potentieel ligt.
De binnenlandse markt is ook lucratief voor de telers. De consumptie per capita behoort tot de hoogste ter wereld. De prijzen zijn stabiel tussen de 2 en 2,50 euro per kilo en zijn vergelijkbaar met de prijs op de exportmarkt. Door deze goede markt wordt er veel geïnvesteerd in de teelt. Het land telt zo'n 1.000 hectare en jaarlijks komst er 250 hectare bij. Twee derde van de aanplant is Hass. Gezien de populariteit van het ras wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe varianten van het ras die zich beter lenen voor het Israëlisch klimaat.

Spanje: avocado is basisproduct
De grootste vraag naar avocado's is te vinden in de kustregio, waar veel horeca te vinden is. De vraag stijgt jaarlijks, vooral binnen die sector. Volgens een handelaar is de avocado van een exoot naar een basisproduct geëvolueerd. Naast horeca groeit de vraag naar ready-to-eat. Consumenten willen niet wachten tot het fruit rijp is. De afgelopen maanden zijn de prijzen gestegen.

Er is veel vraag en de aanvoer uit Peru is lager, vooral voor de maten 18, 20 en 22. Oorzaak is de regen in het land en een groter volume dat naar Azië verscheept wordt. Ook de Amerikaanse markt is aantrekkelijk voor de Peruanen. Spanje kan echter alleen uit Peru importeren. De prijzen voor Mexicaanse avocado's zijn te hoog. Chili komt pas over ongeveer een maand aan de markt, dat zal de markt wel stabiliseren. Een importeur verwacht een vroege start van het Chileens seizoen. Het Spaanse seizoen start in september met de green skins, later volgt de Hass.

België verwacht hoge prijzen
Normaal gezien is er voldoende aanvoer vanuit Peru in deze tijd van het jaar, maar dit lijkt een uitzonderlijk seizoen te zijn. De volumes zijn lager dan andere jaren. Met name de maten 18, 20 en 22 zijn lastig verkrijgbaar. De prijzen lopen uiteen van 12 euro voor maat 22 tot 15 euro voor maat 18. Er wordt een zomer verwacht waarbij de prijzen zeer hoog zijn. Naar verwachting zal Peru een korter seizoen hebben dan andere jaren. Colombia is terug op de markt met een tweede oogst. Ze hebben een goede beschikbaarheid met kleine maten. Kenia biedt ook goede volumes in kleinere maten. Zuid-Afrika heeft een beperkt volume en volgens Belgische handelaren veel kwaliteitsproblemen. De eerste aanvoer uit Chili wordt eind augustus verwacht.

Nederland: avocadomarkt still going strong
Was juni in het verleden de maand met de laagste avocadoprijzen, dit jaar levert het 'groene goud' ook in de eerste zomermaand veel geld op. Importeurs spreken over een recordmaand. "In december heb ik prijzen afgegeven voor deze maand van 10,50 euro. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ze zijn nog hoger dan verwacht. Inmiddels is de piek van de Peruaanse aanvoer al geweest en daar heeft niemand in prijzen wat van gemerkt, dus ik vraag me af waar het prijsniveau naartoe gaat"

Er zal een keer een moment komen in de verre toekomst dat de markt verzadigd raakt, maar vooralsnog zit de markt nog in de groeifase. China is enorm booming voor avocado's en ook de VS en Zuid-Amerika zijn belangrijke afzetmarkten. Daarom moeten Nederlandse spelers met een goed verhaal komen waarom men de avocado's naar Europa moet sturen. Een Nederlandse importeur adviseert haar klanten dan ook om zo flexibel mogelijk te zijn in het accepteren van de handel qua maten, origine en certificeringen. Een bedreiging is immers dat producenten bij schaarste de avocado's eerder sturen naar markten die minder veeleisend zijn op het gebied van certificeringen en MRL's.

De avocadomarkt is dit jaar doorlopend goed geweest en dat geldt voor alle Europese landen. Ook in landen als Italië wat vanouds een echte Greenskin-markt was, zie je nu steeds meer vraag komen naar Hass-avocado's. Over het algemeen zie je dat de avocado in de Nederlandse winkels voor een stabiele stuksprijs van 1 tot 1,20 euro wordt verkocht. En wanneer de prijzen stijgen, is er ook een oplossing voor. Dan legt men gewoon een kleinere maat weg

Zomerweer stuwt Britse vraag
Warm weer, barbecues en 'alfresco dining' stuwden de Britse vraag naar avocado's in de afgelopen weken. De vraag werd niet geremd door de prijs, die hoger is dan vorig jaar in dezelfde periode. Het gros van de avocado's wordt ingevoerd uit Peru. De seizoenstart is echter vertraagd door de regen en aardverschuivingen in het land. Ondertussen heeft de export zich hersteld. Zuid-Afrika verwachtte dit jaar 12,5 miljoen dozen en lijkt die verwachting waar te kunnen maken. De maten vallen groter uit. Daarnaast is er import uit Kenia, Mexico en Colombia.

Italië: Hass goedkoper dan greenskin
Een ongewone situatie op de markt begin dit jaar. Waar in de eerste maanden van het jaar vaak veel aanvoer is door een overlap in seizoenen van Spanje, Zuid-Afrika en Israël, was de aanvoer dit jaar lager dan de vraag. Die situatie lijkt in de komende maanden niet te gaan veranderen. "Zuid-Afrika heeft het seizoen twee weken geleden afgesloten, een maand eerder dan normaal," vertelt een handelaar. De aanvoer uit Peru is onvoldoende om de Europese vraag te vervullen, wat resulteert in torenhoge prijzen. "de paradox is dat de Hass momenteel goedkoper zijn dan de groene." Daardoor tonen supermarkten meer interesse in de Hass. De handelaar hoopt echter dat dit positief uitpakt en de consument gewend raakt aan de Hass, die volgens hem beter te consumeren is. "We hopen dat consumenten deze avocado gaan waarderen." De laatste jaren is de vraag in Italië gestegen, ook door migrantenstromen.

VS: vraag hoger dan aanvoer
De oogst in Californië begon voor sommige telers al in januari en is nog niet voorbij. Volgens de cijfers is 75% van de oogst binnen. Hoelang het seizoen precies gaat duren is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk stopt het seizoen in het zuiden begin juli, terwijl telers in het noorden door kunnen gaan tot augustus. Naar verwachting wordt er 90 miljoen kilo geoogst dit jaar, dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar. Door die daling is de vraag hoger dan het aanbod. Rond de nationale feestdag op 4 juli wordt een enorme consumptie verwacht.
Hoewel het areaal in bepaalde regio's onder druk staat, wordt er geïnvesteerd waardoor de opbrengst per hectare stijgt.

Chinese plantages komen in productie
Alleen Peru is aan de markt in China. De aanvoer stijgt langzaam. Prijzen liggen rond de 160-180 yuan (20-23 euro) per 4 kilo voor de topklasse. Lagere klassen brengen 150-160 yuan op. In september zal de eerste grote binnenlandse plantage beginnen met de oogst van Hass voor de binnenlandse markt. De plantage ligt in de provincie Yunnan. Het seizoen duurt van september tot februari. In de komende jaren loopt het areaal in deze provincie op tot 13.000 hectare. transport naar de grote steden aan de oostkust duurt 48 uur.

Australië: drukke seizoenstart

Het was volgens sommigen de drukste start van het seizoen ooit. De vraag was zo groot dat er een gat ontstond toen de Hass van de markt ging en Shepard de markt moest overnemen. De prijzen lagen in mei iets hoger dan normaal, maar zijn sindsdien gedaald naar een normaal niveau.

Azië, vooral Singapore en Maleisië, zijn goede markten voor de avocado-export. Wel is daar concurrentie vanuit Kenia en Mexico. De Australische sector bevindt zich in een periode van consolidatie, wat het lastig maakt voor kleine telers om mee te komen.

Onlangs werd de grootste avocadoteler van Australië verkocht voor 100 miljoen dollar. Er zou een akkoord zijn tussen Jasper Farms en het Foreign Investment Review Board. De koper van het teeltbedrijf is nog onbekend, maar volgens geruchten gaat het om een Noord-Amerikaanse koper. Jasper Farms heeft een productie van rond de 6.000 ton Hass per jaar.