Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toename in productiekosten

Hittegolf verlaagt Spaanse citrus- en kakiproductie

Sinds het eind van de lente heeft Spanje te maken met temperaturen die voor deze tijd van het jaar extreem hoog zijn. Afhankelijk van het teeltgebied begint dit in combinatie met de ergste droogte sinds twintig jaar zijn tol te eisen op verschillende gewassen.



In de regio van Valencia hebben de hoge temperaturen een impact op de citrusteelt. Tijdens de fruitzetting is er bij de vroege rassen meer fruit van de bomen gevallen. Het is nog te vroeg om percentages vast te stellen, maar op dit moment zou de afname in productie op kunnen lopen tot 15%.

In ieder geval zijn zowel Carlos Peris als José Francisco Sales van AVA Asaja het erover eens dat de hittegolf en de droogte hebben geleid tot een significante toename in productiekosten. "Als er zoveel hitte is, verdampt er meer water in de planten. Telers worden daardoor gedwongen om vaker te irrigeren. Tegelijkertijd zorgen de hoge temperaturen voor een versnellende cyclus van ongedierte. Er is vrij vroeg de aanwezigheid geconstateerd van ongedierte dat citrus aantast, zoals onder andere mijten en bladluis. Het is daarom noodzakelijk om veel eerder dan normaal met gewasbescherming te beginnen, wat tot hogere kosten leidt," aldus José Francisco Sales.

Kakitelers hebben met een vergelijkbare situatie te maken. "Er is meer fruit gevallen dan normaal," zegt Germán Gómez van het teelt- en exportbedrijf Persimon Select. "Het is nog te vroeg om een prognose te stellen, omdat het fruit op dit moment de grootte heeft van een abrikoos. Het is echter waarschijnlijk dat we kleinere volumes gaan krijgen. Ook gaat het fruit waarschijnlijk grotere maten hebben, omdat er minder fruit aan de bomen hangt. Over twee weken kunnen we zien wat nu echt de impact van deze hittegolf is geweest."
Publicatiedatum: