Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom de AGF-prijzen in Nieuw-Zeeland zoveel hoger zijn dan in Australië

Veel Nieuw-Zeelanders, die in Australië wonen, zijn geschokt over de hoge prijzen in hun land als ze die vergelijken met de prijzen in Australië. Op de Facebookpagina Kiwis in Aussie plaatste iemand een foto van de prijzen in de supermarkten in Nieuw-Zeeland. Hier kwamen honderden reacties op. Op de foto is te zien dat broccoli $3,69 (€2,37) kost, 1 kg courgettes $8,89 (€5,70), een avocado $4,99 (€3,20) en een komkommer $3,69 (€2,37). 

Deze prijsstijging van groenten en fruit komt voornamelijk door de natte herfst, waardoor de groei beperkt werd en sommige gewassen verwoest werden. Dit veroorzaakte een tekort aan producten. Ook hebben andere factoren invloed op de prijzen, zoals de bevolkingsgrootte. Dit meldt woordvoerder van New Zealand Food & Grocery Council, Brent Webling. Webling: "Er wonen in Sydney meer mensen dan in Nieuw-Zeeland. Dit betekent dat de schaalvoordelen in Australië erg verschillen van Nieuw-Zeeland. In Australië kunnen ze meer telen voor minder geld, omdat ze langer kunnen produceren. 

Een andere reden voor de stijgende kosten is dat Nieuw-Zeeland veel exporteert naar Azië en het Oosten. Webling: "Omdat de levensstandaard in ontwikkelingslanden stijgt, komt er meer vraag naar export van hoogwaardige voeding. Dit geeft druk op de prijzen. We introduceren onze eigen subsidies, wat betekent dat we meer betalen."
Publicatiedatum: