Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tekort aan avocado's

Nieuw-Zeelandse teler wil gevallen avocado's verkopen

De vraag waar avocadoteler Kim Crocker uit het Nieuw-Zeelandse Katikati al een tijdlang mee zit, is waarom hij geen gevallen avocado's uit zijn boomgaarden mag verkopen. Volgens hem zijn ze in prima staat. Zijn gezin en hij eten ze al jaren.

Kim Crocker werd gedwongen 20.000 'perfect eetbare' avocado's weg te gooien, die door stormen op de grond waren geblazen. Met een steeds toenemende vraag naar de vrucht, het aanbodtekort plus berichten dat avocado's deze maand voor €4,89 per stuk worden verkocht, is Crocker ontsteld door "de immense verspilling". Wat hem het meest frustreert is dat er momenteel zo weinig avocado's in Nieuw-Zeeland worden verkocht, ondanks het - zo ziet hij het - overvloedige aanbod. De schappen in de supermarkt zijn vaak leeg en áls er avocado's voorradig zijn, worden ze verkocht voor soms wel €3,91 per stuk. Dit houdt verband met de 'droge materie'-wet waar avocado's aan moeten voldoen voordat ze kunnen worden verhandeld. Dit heeft betrekking op de rijpheid van het fruit en vooral op het oliegehalte wat de optimale avocado zijn kenmerkende nootachtige smaak en romige textuur geeft. Avocado's met een lagere droge materie bevatten meer water en minder smaak.

"Ik vind dat van de boom gevallen avocado's heel goed eetbaar zijn. Ik zou ze zelfs gewoon weggeven, bijvoorbeeld aan goede doelen...", aldus Crocker. Nu heeft hij ze aan de varkens moeten voeren.
Publicatiedatum: