Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stap in zout- en suikerreductie

Geen suiker en tot 25% minder zout in groentenconserven

Vanaf de oogst van 2017 en 2018 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout en geen suiker meer toe aan 'zomergroenten' uit pot of blik. De nieuwe normen gelden hiermee voor een groot deel (ruim 40%) van alle groenteconserven. Doperwten, wortelen, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegd suiker en met tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Het verder verminderen van suiker en zout volgt op de eerder gerealiseerde zoutreductie met 30% sinds 20121. Hiermee blijft de productgroep één van de best presterende in de markt.

Ruben Bringsken, voorzitter van VIGEF: "Onze sector maakt samen met de supermarktketens al jaren stappen om zout en suiker in onze producten te verminderen. Aan groenteconserven wordt - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - al weinig tot geen suiker en zout toegevoegd: het eten ervan draagt voor minder dan 1% bij aan de dagelijkse inname van zout en suiker. De gezondheidswinst die we kunnen behalen door het dagelijks eten van voldoende groente staat bij ons altijd voorop. Conserven zijn vers geoogste en verwerkte seizoensproducten en daarmee een goede, lekkere en gevarieerde manier om aan de richtlijn van 250 gram groenten per dag te voldoen."

"Deze afspraak maakt deel uit van de uitvoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Het is een intensieve en unieke samenwerking die er toe leidt dat de suiker- en zoutvermindering schapbreed wordt doorgevoerd, waardoor vele producten verbeterd worden. We zijn blij met de stappen die wij als supermarkten met de producenten van groenteconserven hebben gezet en nu weer gaan zetten. Samen laten we zien dat de categorie blijft ontwikkelen en ook de komende jaren blijft werken aan het verminderen van zout en suiker. Na de reducties van de afgelopen jaren zien we de komende jaren dan ook met vertrouwen tegemoet",
aldus Marc Jansen, directeur CBL.

Breed bereik
Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

Toekomstige vermindering van zout en suiker
Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in 'wintergroenten', receptuurproducten en appelmoes. De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Seizoensproducten
De groenten die Nederlanders in pot of blik kopen zijn echte seizoensproducten. Ze worden met zorg en vaak lokaal, dicht bij huis, geteeld. Verwerking vindt kort na de oogst plaats om alle goede voedingsstoffen te behouden. Bij aankomst in de fabriek worden ze gewassen, kort geblancheerd en vervolgens ingemaakt met hitte en vacuüm. Daarna worden ze bewaard in een grote voorraadkast voor levering aan de supermarkten tot na circa een jaar het volgende oogstseizoen weer aanbreekt. Door de snelle manier van verwerken blijven de vitamines en voedingswaarden behouden. Conserveringsmiddelen zijn niet nodig en worden niet toegevoegd aan groenteconserven.

Bron: VIGEF
Publicatiedatum: