Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brexit bedreigt Britse AGF-aanbod

De Brexit zou de Britse AGF-sector kunnen bedreigen en de prijzen verder verhogen. Als er niets wordt gedaan om het grootste leed te voorkomen, zou dit uiteindelijk de voedselzekerheid in het Verenigd Koninkrijk kunnen belemmeren, aldus onderzoekshuis Euromonitor International.

Het stappen uit de Europese Unie zonder een handelsovereenkomst, zou de pond verder doen verzwakken. "Dat leidt tot nog hogere prijzen van geïmporteerde voedingsmiddelen en vooral van versproducten", schreef Sara Petersson, voedingsanalist bij Euromonitor International in een e-mailverklaring. "Met zo'n afhankelijkheid van de buitenlandse tuinbouw is het Verenigd Koninkrijk momenteel onvoorbereid op het voeden van zijn eigen mensen."

De binnenlandse tuinbouwsector is ook sterk afhankelijk van seizoensgebonden migrantenarbeid, wat bedreigd zou kunnen worden door de plannen van premier Theresa May om het vrije verkeer van mensen in de EU af te wijzen en het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt te halen.

"Het verlaten van de Europese interne markt zal naar verwachting resulteren in tariefveranderingen in de voedselhandel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie", aldus Peterson. "Het verhogen van de tarieven zal waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor fruit, wat uiteindelijk de consumptie waarvoor het Verenigd Koninkrijk uitermate afhankelijk is van de EU, kan beïnvloeden in de prognoseperiode 2016 – 2021."

Ondanks de dalende waarde van de pond heeft de tuinbouwsector wel bewezen zeer veerkrachtig te zijn geweest sinds de Brexit-stemming vorig jaar. Dit meldden de banken van Clydesdale en Yorkshire, beide onderdeel van plc CYBG, nadat het personeel de cijfers van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) had geanalyseerd.

Uit deze statistieken blijkt dat het totale inkomen van de landbouw in 2016 met 7,5 procent is afgesloten met £3.963 (€4.531) miljoen. Vorig jaar was er sprake van een daling van 27 procent. De daling van 15 procent in de waarde van de pond sinds vorig jaar juni zou de sector dit jaar nog meer steun moeten bieden.

Publicatiedatum: