Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goed seizoen, afgezien van overaanbod op Russische markt

Zuid-Afrikaanse grapefruitraming naar beneden bijgesteld

Zuid-Afrika, dat momenteel vrijwel de enige speler op de grapefruitmarkt is, heeft zijn eerdere ramingen voor rode grapefruit, vooral Star Ruby, naar beneden bijgesteld van 12,4 miljoen dozen naar 11,7 miljoen dozen van 17 kilo. 

De verlaging is het gevolg van de lagere productie in de regio Letsitele die met 200.000 dozen naar beneden is bijgesteld, een daling van 3,9 miljoen naar 3,7 miljoen dozen, evenals de lagere productie in Hoedspruit, waar de originele raming van 3,27 miljoen dozen naar beneden bijgesteld is naar 2,8 miljoen. In Nkwaleni in KwaZulu-Natal zal de productie waarschijnlijk ook 80.000 dozen lager uitvallen terwijl de oogst in Oranjerivier 74.000 dozen extra zal opleveren. 


Gele grapefruit vertegenwoordigt slechts een fractie van de sector en de originele raming van 1,4 miljoen dozen van 17 kilo blijft ongewijzigd. 

"Het seizoen ging vroeg van start, en tussen week 15 en 18 werden er dankzij de sterke vraag als gevolg van het einde van het seizoen in Florida flinke volumes geëxporteerd. Daarnaast bereikte de grapefruit dit jaar eerder de gewenste rijpheid, vandaar dat we 1,2 miljoen dozen vooruit liepen op vorig seizoen," legt Jan-Louis Pretorius uit, voorzitter van de Citrus Growers' Association Grapefruit Variety Group. 

"De grapefruitmarkt is interessant omdat we gedurende 15 - 16 weken lang geen concurrentie hebben en dit is mede de reden dat het ons gelukt is om na 2014, toen het prijsniveau van onze grapefruit onhoudbaar laag was, weer uit de crisis te komen."

"Ik verwacht dat de overgebleven volumes de rest van het seizoen ongeveer gelijk zullen zijn aan die van voorgaand seizoen, wat een zeer succesvol jaar was. Ik denk niet dat onze markten zich zorgen hoeven te maken over het feit dat de wekelijks volumes vanaf begin juli wat kleiner worden, omdat ze daarna tot aan de eerste helft van september redelijk stabiel zullen blijven."



Pretorius vertelt dat het verschil met vorig jaar is dat de volumes voor de Russische markt 30% groter zijn (tot aan het einde van week 24) dan in het seizoen 2016, wat volgens sommige exporteurs een reden tot bezorgdheid is. 

Als gevolg van de droogte die tot het einde van vorig jaar duurde, is de opbrengst per boom gedaald en worden er 3% tot 5% meer grapefruit in de maten 28 en 32 geoogst, die momenteel 13% van het totale grapefruitvolume vormen. (Ook vorig jaar was er stijging van het volume grote kalibers). Exporteurs zien niet veel andere afzetmogelijkheden voor deze maten dan de Russische markt en dat is waarom een aantal exporteurs vreest dat er op deze markt een overaanbod zal ontstaan. 

De maten 50 tot 55, die voorheen 30% van het totale volume vertegenwoordigden, vormen nu minder dan 20% van het totaal. 

"Zolang we de grapefruitvoorraden in een duurzaam tempo tot aan het einde van het seizoen weten te vermarkten, is er geen reden tot paniek," meent Pretorius. 

Gelukkig is het aantal middelgrote maten, 35 en 45, ook aanzienlijk groter en dit zijn de kalibers die het meest in trek zijn op opkomende markten zoals China (goed voor 13% van de Zuid-Afrikaanse export naar China en Hong Kong tot eind vorige week) en Zuid-Korea (5% van hetzelfde volume). 

De EU blijft de grootste exportmarkt voor Zuid-Afrikaanse grapefruit. Deze markt nam tot aan eind vorige week 48% van het exportvolume op.



"Tot dusver is het een zeer goed grapefruitseizoen geweest. De prijzen zijn prima. We hebben onze piekproductie achter de rug. We hebben nog wat fruit aan de bomen hangen, hoewel het risico bestaat dat dit opgezwollen raakt. We moeten onze volumes dus snel verwerken zodat we een begin kunnen maken met het verpakken van Valencia's," legt Erwee Topham van Alliance Fruit uit, teler/verpakker en exporteur uit de regio Letsitele/Houdspruit. 

"De wijze waarop de grapefruitsector zichzelf onder de loep heeft genomen en de veranderingen die de laatste jaren zijn geïmplementeerd om de onzekere factoren te minimaliseren, hebben eindelijk resultaat opgeleverd," legt Pretorius uit. "Exporteurs kunnen nu met meer vertrouwen contracten met retailers aangaan en importeurs hebben meer vertrouwen in de manier waarop wij ons product vermarkten. De hele toeleveringsketen is stabieler geworden." 

In de noordelijke teeltgebieden in Letsitele en Hoedspruit is de oogst vrijwel voltooid, terwijl er in Onderberg nog tot en met week 30 geoogst zal worden. In Oranjerivier duurt het seizoen nog tot halverwege augustus en dat in KwaZulu-Natal begin het het pas net. Tenslotte zal in augustus of september ook in de Oostkaap het grapefruitseizoen aanbreken.

Voor meer informatie:
Jan-Louis Pretorius
CGA Grapefruit Variety Focus Group
Tel: +27 15 345 1782

Erwee Topham
Alliance Fruit
Tel: +27 83 642 8089
Publicatiedatum: