Wetenschappers van het James Hutton Institute en de Universiteit van St Andrews hebben een techniek ontwikkeld om de hittebestendigheid van aardappelplanten te 'reguleren', wat voor producenten van pootaardappelen mogelijk een belangrijk middel zal zijn om rassen te ontwikkelen die beter afgestemd zijn op de eisen van de huidige markt.
Door verschillende soorten aardappelen te vergelijken, ontdekten de wetenschappers een versie van het gen dat verantwoordelijk is voor de hittebestendigheid van aardappelen. Het onderzoeksteam toonde daarnaast aan dat de manier waarop dit beschermende gen geactiveerd wordt, verschilt per hittebestendig aardappelras.
"Onze bevindingen hebben een nieuwe versie van een gen geïdentificeerd dat wijst op een 'hitte-schok' eiwit dat een belangrijke rol speelt bij een stabiele productie onder teeltomstandigheden met licht verhoogde temperaturen. De uitdaging is nu echter om deze versie van dit gen te implementeren in teeltprogramma's voor de ontwikkeling van weerbaarder rassen. Dit onderzoek zal mogelijk enorme humanitaire en economische mogelijkheden opleveren en uiteindelijk kunnen leiden tot het garanderen van de voedselzekerheid onder veranderende omstandigheden."