Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gen voor hittebestendige aardappel ontdekt

Aardappelen zijn na rijst en graan het derde belangrijkste voedselgewas op aarde. Meer dan een miljard mensen wereldwijd eten aardappelen en de jaarlijkse wereldproductie overschrijdt de 300 miljoen ton. 

Het gewas is echter uiterst gevoelig voor hoge temperaturen, een factor die bepalend is voor de groei en productie maar niet te controleren is. Dit is belangrijk in de context van de wereldwijde voedselveiligheid en daarnaast ook zeer relevant voor de Schotse pootaardappelensector. 

Wetenschappers van het James Hutton Institute en de Universiteit van St Andrews hebben een techniek ontwikkeld om de hittebestendigheid van aardappelplanten te 'reguleren', wat voor producenten van pootaardappelen mogelijk een belangrijk middel zal zijn om rassen te ontwikkelen die beter afgestemd zijn op de eisen van de huidige markt.

Door verschillende soorten aardappelen te vergelijken, ontdekten de wetenschappers een versie van het gen dat verantwoordelijk is voor de hittebestendigheid van aardappelen. Het onderzoeksteam toonde daarnaast aan dat de manier waarop dit beschermende gen geactiveerd wordt, verschilt per hittebestendig aardappelras. 

"Onze bevindingen hebben een nieuwe versie van een gen geïdentificeerd dat wijst op een 'hitte-schok' eiwit dat een belangrijke rol speelt bij een stabiele productie onder teeltomstandigheden met licht verhoogde temperaturen. De uitdaging is nu echter om deze versie van dit gen te implementeren in teeltprogramma's voor de ontwikkeling van weerbaarder rassen. Dit onderzoek zal mogelijk enorme humanitaire en economische mogelijkheden opleveren en uiteindelijk kunnen leiden tot het garanderen van de voedselzekerheid onder veranderende omstandigheden."
Publicatiedatum: