Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje domineert wereldwijde clementinesector

Hoewel Marokkaanse clementines erg populair zijn op de Scandinavische markt, is de Spaanse clementine populairder op alle andere bestemmingen. Dit kwam ook terug tijdens een bijeenkomst van het Comité ter Verbinding van de Mediterraanse Citrus (CLAM). Spaanse clementines behouden de absolute heerschappij over alle Europese markten.

Zoals bekend zijn easy peelers de laatste paar jaar steeds populairder geworden. Volgens ramingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw was het volume in het seizoen van 2016/17 zo'n 28,4 miljoen ton, terwijl het in 2011/12 nog maar 3,8 miljoen bedroeg.



In de loop der jaren is de productie van klein citrus ook in China toegenomen. Daar heeft het volume nu 19,3 miljoen ton bereikt - een buitengewone hoeveelheid dat ver uitstijgt boven de productie van de EU (3,3 miljoen ton), Marokko (1,3 miljoen ton) en Turkije (iets meer dan 1 miljoen ton).

Van easy peelers die bestemd zijn voor de industriële verwerking, was er in 2016/17 zo'n 1,4 miljoen ton en ze kwamen voornamelijk uit China (610.000 ton), de Europese Unie (328.000 ton) en de Verenigde Staten (160.000 ton).

In dezelfde periode bereikte de export van clementines en mandarijnen 2,3 miljoen ton en die werden vooral verscheept vanuit China, Turkije en Marokko. De grootste importeurs (met 2,1 miljoen ton) waren Rusland, de EU en de VS.

Lage citrusproductie in Italië
In 2016 steeg de productie van Italiaanse clementines tot over de 710.000 ton, terwijl die van mandarijnen meer dan 140.000 ton bedroeg. Clementines worden hoofdzakelijk in Calabrië geteeld, vooral op de Sibari-vlakte. Puglia, Sicilië en Sardinië volgen daarna. De Clementine Comune is het populairste ras in Calabrië en wordt beschermd door het PGI-merk.

De kwaliteit is uitstekend en is zeker beter dan tijdens vorige seizoenen doordat er geen sprake van schimmelschade was. In januari echter beschadigden de vorst en de temperaturen tot -6°C de bomen. Maar toch zijn de verwachtingen voor het volgende seizoen positief.

De Italiaanse clementine-export staat momenteel voor wat moeilijkheden wegens het Russische verbod dat voor een sterkere concurrentie zorgt op de Europese markt. Er zijn ook Ciaculli-mandarijnen, die in maart beschikbaar zullen zijn. Dit is later dan vergelijkbare citrus.

Nieuwe rassen
Innovatie van rassen heeft tot doel de handel uit te breiden en de genetische samenstelling te verbeteren, om zo pitloos fruit te produceren dat gemakkelijk te pellen is. CREA di Acireale, Istituto Valenciano di Ricerca Agraria (I.V.I.A) en het Centrum Volcani in Israël werken hard om dit te bereiken. Onderzoeken van CREA leidden tot het creëren van late rode 'Mandared'-mandarijnen, die vrij populair zijn op de Britse en Franse markt. Daarnaast introduceerde CREA de triploïdehybride 'Mandalate' (door de 'Fortune' te kruisen met de 'Avana'), die gekenmerkt wordt door een duidelijke aroma en smaak. Hij wordt nu geteeld in zowel Sicilië als Basilicata.

De hybride 'Nova' werd verkregen door het kruisen van de Clementine Comune met de Tangelo en is vrij populair in Spanje. Het land heeft ook de genotypen 'Orri' en 'Afourer' ontwikkeld om de productie te verlengen tot maart. De feedback was ook goed voor de 'Minneola', een hybride die ontstond door de kruising van een mandarijn met een grapefruit, die vooral wordt geteeld in Israël en Turkije.
Publicatiedatum: