"Eind 2015 werd ik benaderd over een initiatief om fruit dat in de retail overblijft uit de afvalcontainer te redden. Ik was meteen weg van dit idee om fruitverspilling in de toeleveringsketen te voorkomen. Onze zakenpartner heeft dit project bedacht omdat zij iets wilde doen aan dit probleem, aangezien de teelt en het transport van deze producten enorm veel energie vergt. Ze vroeg ons hoeveel afval wij in onze magazijnen hadden liggen. Voordat we voor dit idee benaderd werden, bekeken we ons afvalprobleem vanuit een zakelijk perspectief en hadden de indruk dat het volume niet zo groot was, slechts 1,2%. Totdat we ons realiseerden dat dit hetzelfde volume is dat nodig is om 11.000 flessen sap te produceren," legt Peter Hägg van ICA uit.
Sinds de introductie, in het voorjaar van 2016, werd 33.466 kilo overgebleven fruit uit de magazijnen van ICA 'gered' en verwerkt tot 54.336 flessen sap.
"Deze sappen geven ons een nieuw alternatief in de toeleveringsketen. Wanneer er een vracht aankomt waarvan de kwaliteit niet optimaal is, kunnen we in plaats van deze terug te zenden of opnieuw te sorteren, wat vrij duur is, direct doorsturen naar onze partner waar de producten tot sap verwerkt worden. We sturen de appelen door zonder ze zelf te kopen en kopen het sap na productie weer terug."
Rescued Fruits is een premium product dankzij de manier waarop het bereid wordt. Omdat er geen stabiele volumes fruit tot sap verwerkt, gaan er veel handelingen vooraf aan het bereiden van het sap. Zo moeten eerst de rotte appelen verwijderd worden evenals de stickers. Peter vertelt dat de consumenten er echter geen problemen mee hebben om iets meer te betalen omdat ze het idee achter dit project een warm hart toedragen.
Voor meer informatie: