Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SELF: Een initiatief voor het invoeren van voeding en leefstijl in de artsenopleiding

Een toekomst waarin voeding en leefstijl de standaard behandeling zijn van een groot aantal (welvaart)ziekten. Daar dromen de oprichters van de Vereniging Student en Voeding, drie geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam, van. Zij vinden dat er meer aandacht moet komen voor dit thema binnen de artsenopleiding. Dankzij de medewerking van "Vers van de Teler" hebben zij een 10 weken durende cursus, genaamd SELF (Students Experienced in Lifestyle and Food) opgericht, waar ruim 50 enthousiaste geneeskundestudenten aan hebben deelgenomen. Vers van de Teler is het social media platform van groenten- en fruittelers die aangesloten zijn bij telersvereniging Van Nature (www.versvandeteler.nl / www.nature.nl).



Anno 2017 leven wij in een maatschappij waarin welvaartziekten, zoals diabetes mellitus, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker, een steeds grotere rol spelen. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders (1 op de 14) heeft diabetes type 2, 14,2% heeft obesitas en bijna de helft (49,2%) van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht *. Een direct gevolg van deze stijging is het gebruik van grote groepen medicamenten, waaronder bètablokkers (bloeddrukverlagers), statines (cholesterolverlagers) en metformine (bloedsuikerspiegelstabilisator). Dat dit niet de enige manier hoeft te zijn om deze problemen aan te pakken is inmiddels geen geheim meer. Puur door het aanpassen van voedingspatroon en leefstijl kan er al binnen enkele weken een zodanige verbetering optreden, dat het gebruik van medicatie overbodig wordt. Jammer genoeg is de grote meerderheid van de patiënten en artsen zich nog onvoldoende bewust van de rol die voeding en leefstijl kan spelen in het voorkomen, maar ook in het behandelen, van een groot aantal ziekten.

Voeding en leefstijl is iets wat ons allen betreft. Immers iedereen eet. Het bepaalt in grote mate de samenstelling van ons lichaam en het functioneren van onze organen. Toch wordt dit thema binnen de artsenopleiding nauwelijks tot niet belicht. Om hier verandering in te brengen, is de "Vereniging Student en Voeding" opgericht. Zij vormt een platform waaruit kennis over voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement onder toekomstig artsen verspreidt wordt en heeft als einddoel implementatie van onderwijs over bovengenoemde onderwerpen in de artsenopleiding. Immers, kennis is macht, maar kennis delen is kracht. In de tussentijd organiseert zij door het hele land activiteiten om studenten uit te dagen uit hun 'comfortzone' te stappen en buiten de geneeskundige kaders te denken. Het is namelijk de hoogste tijd dat artsen met lef leefstijl als medicijn gaan inzetten, zodat patiënten hun leven weer terug krijgen.

Mede dankzij de ondersteuning van "Vers van de Teler" kon de vereniging haar eerste activiteit, SELF, tot een groot succes maken. Uit een groot aantal aanmeldingen werden 50 tweede- tot zesdejaars geneeskundestudenten geselecteerd om hieraan deel te nemen. Zij mochten gedurende 10 avonden verschillende lezingen van experts op het gebied van voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement bijwonen. Volgend jaar zal deze cursus niet alleen in Rotterdam, maar ook in Leiden gehouden worden. Dat SELF over enkele jaren een bekend begrip zal zijn binnen alle geneeskundeopleidingen in Nederland, is een droom die zich steeds meer lijkt te verwezenlijken. Daarmee is de eerste stap naar het toepassen van gezonde voeding en leefstijl in de artsenpraktijk gezet en kunnen de oprichters terugkijken op een succesvolle eerste editie van SELF.

Sophie Wooldrik, Vice-voorzitter

Publicatiedatum: