Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogstcijfers nog altijd hoger dan voorgaand seizoen

Europese citrusramingen naar beneden bijgesteld

Tholen – In de laatste cijfers over het Europees citrusseizoen is het volume met 1,4% naar beneden bijgesteld. Dat schrijft USDA in een recent rapport. De totale citrusproductie staat op 10.867 miljoen ton. Dat is 1% minder dan in het seizoen 2015/2016. Belangrijkste oorzaak voor de daling is het tristeza virus dat in Italië de oogst decimeerde. De Spaanse oogst viel groter uit dankzij het gunstige weer. Daarmee wordt een deel van de Italiaanse verliezen gecompenseerd.

De grapefruits blijven in een neerwaartse trend. Rond de 75% van de grapefruit in Europa is geïmporteerd. De import uit de VS laat ook een dalende trend zien. Vorig jaar werd 14% minder ingevoerd uit dit land.

Om de verliezen van de Russische markt op te vangen, heeft de sector geïnvesteerd in nieuwe markten. Die werden gevonden in Brazilië, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en China.



Sinaasappelen
Spanje is de grootste sinaasappelproducent in Europa, goed voor ongeveer de helft van de Europese productie. Volgens de laatste cijfers van de regering valt de oogst 1% lager uit dan de laatste raming. Daarmee is het volume nog altijd 16% groter dan in het voorgaande jaar. De laatste cijfers staan op 3.587 miljoen ton.
Italië is de tweede grootste producent. De productie wordt op 38% minder dan het voorgaande seizoen geraamd. Oorzaken daarvan zijn droogte in de zomer en het tristeza virus dat rond de 45.000 hectare citrusteelt infecteerde. De oogst in Griekenland en Portugal is vrijwel constant met de cijfers van het voorgaande jaar.

Mandarijnen
De totale oogstcijfers van de EU zijn 2% naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige raming. Daarmee komt de verwachte oogst uit op 3,2 miljoen ton. Ten opzichte van het voorgaande seizoen is er echter sprake van een groei van 5%. De lagere raming is vooral het gevolg van een kleinere opbrengst in Spanje. Het land rekent met een totale productie van 2,3 miljoen ton nog altijd op 19% meer dan in het voorgaande seizoen. Clementines, Satsuma's en hybride rassen tekenen voor forse groei.

De Italiaanse oogst bestaat vooral uit de pitloze variëteiten. Naar verwachting wordt er 25% minder geoogst dan in het voorgaande seizoen. Ook hier speelt een gebrek aan regen in de zomermaanden en het tristeza virus op. De Grieken zien de vraag naar de mandarijnen stijgen in omringende landen, waardoor de export toeneemt.

Citroenen en grapefruit
Door een stijging in de productie in Spanje en Italië zal het volume citroenen 20% toenemen en uitkomen op 1,5 miljoen ton. De cijfers zijn echter met twee procent naar beneden bijgesteld. De grapefruitproductie laat een minder positief beeld zien. De cijfers werden 12% naar beneden bijgesteld en staan op 101.000 ton. Die daling is vooral te wijten aan een kleinere productie in Spanje, waar een krimp van 2% gemeld wordt ten opzichte van het voorgaande jaar. Op Cyprus wordt echter nog altijd geïnvesteerd in de teelt van het citrus. Rond Limassol zijn de witte grapefruitplantages te vinden. Rond Paphos investeerden telers in de rode variëteiten.

Klik hier om het volledige rapport te lezen