Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huiswerk voor overheid vanuit jaarvergadering NFO

Eigen fruit eerst?

Tholen – Een peiler van de Europese Unie, vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie, staat onder druk. Ook de fruitsector heeft er last van. Of Herma Lodders, woordvoerder landbouw van de VVD het probleem van 'eigen fruit eerst' eens kon aankaarten. Deze opmerking plus een lijstje met ander huiswerk kreeg Lodders mee van de fruittelers die bijeen waren gekomen voor de jaarvergadering van de NFO. NFO-voorzitter Michiel Gerritsen en Lodders spraken de fruittelers daar toe. 


NFO-voorzitter Michiel Gerritsen

Huiswerk
Lodders beloofde haar huiswerk te doen, maar gezien haar demissionaire staat van het kabinet is nieuw beleid bij voorbaat controversieel. De sector zelf zet ondertussen stappen om haar marktpositie voor de toekomst zeker te stellen. NFO komt met een branchebreed plan wat twee actielijnen volgt. De ene lijn ondersteunt de telers en hun bedrijf, de andere lijn zet in op de keten. Daarnaast wordt binnen de Green Deal aan 4 initiatieven gewerkt: emissiereductie, meetbaar maken van duurzaamheid in de keten, verbeteren plantgezondheid en milieukeur nieuwe stijl. "We willen een bloeiende sector met gezond imago worden. Hier moet wel iets tegenover staan", benadrukte Michiel Gerritsen. "Er is een vorm van waardering nodig voor de inspanningen van de telers, bijvoorbeeld in geld maar het kan ook door meer zichtbaarheid van Nederlands product in de winkels."


Herma Lodders, Tweede Kamerlid en woordvoerder landbouw VVD

Geldboompjes
Een rendabele bedrijfsvoering binnen de fruitteelt lijkt steeds lastiger te worden. De fruitsector vindt dat de overheid de Nederlandse telers veel meer beperkingen oplegt vergeleken met andere Europese overheden. De concurrentiepositie van Nederland kan daardoor verder verzwakken. Met name de verhoging van de assurantiebelasting is de fruittelers in het verkeerde keelgat geschoten. "Geldboompjes van de overheid", voelen ze zich zei een van de telers. Een ander groot probleem is te toelating van gewasbeschermingsmiddelen ter bestrijding van de Suzuki's fruitvlieg. Telers zitten er om te springen nu kersenoogst is begonnen. In omringende Europese landen zijn goed werkende beschermingsmiddelen al toegestaan, in Nederland niet.


De overheid moet sector beter ondersteunen vinden de telers en gaven Herma Lodders huiswerk mee

Nachtvorstschade
De vrees is dat daardoor nog meer oogst verloren gaat. Die was al flink lager door de late nachtvorstproblemen. Een tweede inschatting van de NFO wijst uit dat de schade voor appels naar boven is bijgesteld (van 30 naar 35 procent), voor peren naar beneden (van 30 naar 25 procent). De perenoogst valt gunstiger uit doordat Conference minder getroffen is, de bijrassen zijn gemiddeld meer getroffen. 
De schade bij klein zacht fruit is onvoorspelbaar, zei Michiel Gerrtisen. "Er is een groot verschil tussen gebieden. We gaan uit van min 25 procent. Schade kan echter per teler variëren. De een heeft amper schade geleden terwijl de ander een volledige misoogst heeft."


Theo Vernooy houdt een presentatie over de kersenteelt in Nederland


De jaarvergadering vond plaats op het Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooy. Theo hield eerst een presentatie over de kersenteelt en leidde het gezelschap vervolgens rond over het bedrijf. 








Napraten tijdens de borrel


Gespot op de borrel: vlnr Herman Van Rooijen (Staay Food Group), Gerben van Woudenberg (Van Woudenberg), Leonard Kampschöer (Fruit Masters)


Ook aan het napraten: vlnr Jeroen Kavelaars (NVWA, nieuwe markten) Siep Koning (bestuur NFO) en Martien de Graaf (kwaliteits-controle-bureau).